Πώς θα ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, χρειάζεται να αποθηκεύει πληροφορίες και γνώσεις που στη συνέχεια πρέπει να ανακαλεί. Ωστόσο, η ικανότητα να θυμάται κανείς καλλιεργείται όπως ακριβώς και οι άλλες δεξιότητες. Κατά συνέπεια, υπάρχουν τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ενισχύσει τη μνήμη του.

Η μνήμη είναι μια περίπλοκη διαδικασία και τα παιδιά στις ηλικίες από 6 έως 8 χρόνων αναπτύσσουν μια ποικιλία στρατηγικών για να θυμούνται τις διάφορες πληροφορίες. Η μνήμη απαιτεί την ικανότητα να αποθηκεύει κάποιος πληροφορίες για κάποια δευτερόλεπτα (βραχυπρόθεσμη μνήμη), στη συνέχεια για κάποια λεπτά καθώς επεξεργάζεται τις πληροφορίες αυτές (ενεργή μνήμη) και τέλος για μια μεγάλη χρονική περίοδο (μακροπρόθεσμη μνήμη). Όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει το παιδί σας να καλλιεργήσει τη μνήμη του τόσο πιο εύκολα θα μπορεί στο σχολείο να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τις πληροφορίες που δέχεται.

Kάποιοι τρόποι με ποιους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε είναι:

· Εστιάστε στις λεπτομέρειες. Όταν μιλάτε με το παιδί σας για μια δραστηριότητα, μια εκδρομή ή μια επίσκεψη, ζητήστε να σας περιγράψει λεπτομερώς κάποια αντικείμενα ή κάτι που του έκανε εντύπωση. Αν δεν μπορεί να το επαναφέρει αναλυτικά στη μνήμη του, βοηθήστε το εσείς.

· Παίξτε παιχνίδια μνήμης. Εξασκηθείτε στα παιχνίδια μνήμης είτε μόνοι σας είτε ομαδικά. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο του εμπορίου, όπως εκείνο που προσπαθείς να ανοίξεις δύο όμοιες κάρτες, είτε αυτοσχέδια. Για παράδειγμα, ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που καλλιεργεί την ικανότητα μνήμης είναι το εξής: Ξεκινήστε λέγοντας πως πάτε μια εκδρομή και παίρνετε μαζί σας μια ομπρέλα. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να συνεχίσει με κάποιο άλλο αντικείμενο. Σταδιακά ο καθένας με τη σειρά του θα προσθέτει στη λίστα ακόμα ένα αντικείμενο, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να αναφέρει όλα τα προηγούμενα που ειπώθηκαν.

· Προτρέψτε το να λύσει σταυρόλεξα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σταυρόλεξα για κάθε ηλικία. Ρωτήστε σε ένα παιδικό βιβλιοπωλείο ώστε να επιλέξετε ένα που να ταιριάζει στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε τη μνήμη του και θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις γνώσεις του με έναν άκρως ψυχαγωγικό τρόπο.

· Χωρίστε σε τμήματα. Αν το παιδί σας πρέπει να απομνημονεύσει ένα ποίημα ή ένα τραγούδι, χωρίστε το σε διάφορα μέρη και ασχοληθείτε πρώτα με το κομμάτι που φαίνεται να το δυσκολεύει. Εάν το αφήσετε τελευταίο, ίσως να έχει βαρεθεί ή να θελήσει να καταθέσει τα… όπλα.

· Φτιάξτε ιστορίες. Σε περίπτωση που πρέπει να απομνημονεύσει κάποιες λέξεις, προτείνετε να δημιουργήσει μια ιστορία με αυτές, έτσι ώστε να τις ανακαλεί με μεγαλύτερη ευκολία.

· Κάντε εξάσκηση. Εξασκηθείτε μαζί στους αριθμούς, επαναλαμβάνοντάς τους παρέα, πείτε να ξαναγράψει τις λέξεις των οποίων η ορθογραφία το δυσκολεύει. Διασκεδάστε προσπαθώντας να θυμηθείτε μαζί το ποιηματάκι που είπε στην καλοκαιρινή γιορτή κ.ο.κ.

Καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται και ο όγκος των πληροφοριών που δέχεται ένα παιδί είναι σημαντικά μεγαλύτερος κυρίως όταν το παιδί σας ξεκινάει το σχολείο, μπορεί να αρχίσει να νιώθει ανασφάλεια σχετικά με τη μνήμη του.

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας!

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48, Σπάρτη
τηλ. 2731 5 51035 & 6942976751