Πώς θα καταβληθεί ο φόρος ακινήτων

enfia

enfia

Διευκρινίσεις έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με βάση τις βελτιώσεις που επήλθαν με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη βουλή.

Από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και εντός τριών ημερών θα ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στις 4.000 περιοχές στις οποίες ο φόρος θα επανυπολογισθεί. Έτσι θα μπορούν να καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση με βάση το μειωμένο ποσό φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση.

Για τους φορολογούμενους που είχαν το 2013 κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η νέα εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν την πρώτη δόση με βάση την αρχική εκκαθάριση πριν την έκπτωση κατά 20% του φόρου. Ωστόσο το ποσό της δόσης που θα καταβληθεί θα είναι μικρότερο, αφού το σύνολο των δόσεων είναι πλέον έξι αντί για πέντε που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καρπωθούν τη μείωση του φόρου στις επόμενες δόσεις από το Νοέμβριο και μετά, όταν θα γίνει συμψηφισμός του φόρου που έχει καταβληθεί με το ποσό που απομένει μετά τη μείωση.

Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα χορηγηθεί και η έκπτωση 50% του φόρου ή η πλήρης απαλλαγή, για τους οικονομικά αδυνάτους ή τους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.