Πώς θα μπλοκάρετε το κινητό που σας έκλεψαν

kinito - kleftis

kinito - kleftis

Στις 27 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με στόχο την προστασία των πολιτών από τις κλοπές συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Με την απόφαση αυτή, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να μπλοκάρουν, μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ, όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Έτσι, σε περίπτωση κλοπής κινητού και προκειμένου αυτό να απενεργοποιηθεί, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να δηλώσει αρχικά την κλοπή στην αστυνομία, αναφέροντας και τον κωδικό ΙΜΕΙ, ενώ θα λάβει αποδεικτικό δήλωσης κλοπής. Ακολούθως θα πρέπει να υποβάλει στην πάροχο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής κωδικός κινητών τηλεφώνων – IMEI (International Mobile Equipment Identifier) αποτελείται από 15 ή 17 ψηφία. Συνήθως ο αριθμός IMEI αναγράφεται στην «υποδοχή» που φιλοξενεί τη μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα, η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός IMEI αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών, ενώ από τις περισσότερες συσκευές κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακτηθεί και ηλεκτρονικά.

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή κλοπής, ληστείας και απώλειας συσκευών κινητής τηλεφωνίας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ, στην κατηγορία «Οδηγός του Πολίτη».