Πώς θα προστατεύσετε τα ζώα σας από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

provata

Λόγω της επιζωοτίας πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη γειτονική Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη πλησιάζοντας τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνει ότι πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιό, προσβάλλει κυρίως τις κατσίκες και τα πρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
α) πυρετός, ανορεξία
β) ορώδες οφθαλμικό έκκριμα και ρινικό έκκριμα το οποίο σε 1-2 ημέρες γίνεται βλενοπυώδες, αποξηραίνεται, φράσσοντας έτσι τα βλέφαρα και τη ρινική οδό
γ) σιαλόρροια (το τρίχωμα γύρω από το στόμα και τα μάτια είναι βρεγμένο)
δ) υπεραιμία και συμφόρηση (έντονο κόκκινο χρώμα) στο στόμα και τα μάτια.
δ) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος και δυσάρεστη οσμή, παρόμοιες αλλοιώσεις παρατηρούνται επίσης στη μύτη, το αιδοίο και την πόσθη
ε) ταχύπνοια, βήχας, δύσπνοια
στ) διάρροια με κόπρανα δύσοσμα και πιθανόν αιμορραγικά
ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου
η) αποβολές.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με άμεση επαφή υγιών με άρρωστα ζώα με τον αέρα, με σταγονίδια όπως ρινικό έκκριμα, οφθαλμικό έκκριμα, σάλιο, ούρα και κόπρανα, και λιγότερο έμμεσα με την τροφή, νερό, στρωμνή και άλλα υλικά (ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι 72 ώρες).

Επομένως η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν, η χρήση κοινών βοσκότοπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος.

Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση γίνεται με τη διακίνηση, νόμιμη ή παράνομη, των ζώων τα οποία είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης.

Μέτρα πρόληψης

• Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
• Απεντόμωση – μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
• Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
• Καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
• Περιορισμός στις εισόδους οχημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους, ιδιαίτερα όταν αυτά έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων.
• Περιορισμός ατόμων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα όταν αυτοί έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων.
• Απολυμαντική τάφρος στις εισόδους-εξόδους της εγκατάστασης.
• Απολύμανση οχημάτων και των υποδημάτων των ανθρώπων που μπαίνουν ή βγαίνουν από την εκμετάλλευση.
• Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται.
• Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, υγειονομικά πιστοποιητικά.
Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.

Επισημαίνεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι (κτηνοτρόφοι, μεταφορείς, ιδιώτες κτηνίατροι) είναι υποχρεωμένοι σε περίπτωση υποψίας να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Τμήμα Κτηνιατρικής Λακωνίας: 27313 633-09, 00, 03, 02 06, 05.
Αγροτικό Κτηνιατρείο Μολάων: 27320 22264.
Αγροτικό Κτηνιατρείο Σκάλας: 27350 222