Πώς να μιλήσετε στο παιδί για τις μαθησιακές δυσκολίες του

Μια από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες των γονέων είναι πώς θα αντιδράσει το παιδί τους στο γεγονός της διάγνωσης. Φοβούνται ότι μιλώντας για το πρόβλημα θα δώσουν έκταση και θα γίνουν η αιτία να νιώθει το παιδί τους στιγματισμένο και διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι γονείς είναι ότι το παιδί τους γνωρίζει ή διαισθάνεται καλύτερα από τον καθένα πως έχει κάποιες δυσκολίες και ότι νιώθει διαφορετικό από τους συμμαθητές του, ακόμη κι όταν δεν έχει γνώση και σαφή κατανόηση της φύσης αυτών των δυσκολιών. Αποφεύγοντας οι γονείς να συζητήσουν μαζί του για τη διάγνωση, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνονται στο μυαλό του τα πιθανά τρομακτικά σενάρια γι’ αυτό που του συμβαίνει, να του προστίθενται άγχος και ανασφάλεια για τις ικανότητές του και να του δίνεται η αίσθηση ότι αποτελεί ντροπή για την οικογένεια.

Εφόσον λοιπόν οι δυσκολίες γίνουν αποδεκτές από εσάς, μπορείτε πλέον να μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί σας και να το ανακουφίσετε από το άγχος που το διακατέχει.

⦁ Μιλήστε με ειλικρίνεια. Το παιδί πρέπει να έχει μια σαφή εικόνα του προβλήματός του.

⦁ Μιλήστε με κατανοητό τρόπο. Χρησιμοποιήστε λεξιλόγιο που ανταποκρίνεται στην ηλικία του, ώστε να κατανοήσει ακριβώς τι συμβαίνει.

⦁ Αναγνωρίστε στο παιδί την εξυπνάδα και τις ικανότητές του. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και όλοι έχουν δυνατά και αδύναμα σημεία.

⦁ Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει πώς οι δυσκολίες του επηρεάζουν την ακαδημαϊκή επίδοσή του. Θα αναλύσετε συγκεκριμένα τους τομείς όπου δυσκολεύεται και θα προσπαθήσετε από κοινού να βρείτε τρόπους δράσης για τη βελτίωσή τους.

Για οτιδήποτε σας απασχολεί επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για μια δωρεάν αξιολόγηση.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)

υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας “Χάρισμα”

Αγησιλάου 48, Σπάρτη

Τ. 2731 5 51035