Ρύπανση Ευρώτα: Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντολογικού εγκλήματος

Επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου κατέθεσε o σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Μιχάλης Σταματάκος, σχετικά με τη ρύπανση του Ευρώτα.

Όπως αναφέρει σε αυτή ο κ. Σταματάκος: “Ως κάτοικος του Έλους του δήμου Ευρώτα κάθε χρόνο είμαι παρατηρητής μαζί́ με όλους τους παράκτιους συμπολίτες μου στην εμφανή́ ρύπανση του ιστορικού ποταμού της Λακωνίας. Ο Ευρώτας γεμίζει κατσίγαρο. Ο κατσίγαρος είναι ιδιαίτερα τοξικός για τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος καθώς επίσης και ρυπαντής του υδροφόρου ορίζοντα. Η ρύπανση του Ευρώτα με κατάληξη στη θάλασσα συνεχίζει να προκαλεί καταστροφή́ της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, έντονη δυσοσμία (βούρκος) στο χωριό Έλος, πρόβλημα στους λουόμενους της Κυανής Ακτής Έλους, πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών. Προκαλώ και προσκαλώ τον οποιοδήποτε και όποτε θέλει από́ τη γέφυρα της Σκάλας ως τις εκβολές του ποταμού μετά τον καθαρισμό́ της κοίτης, να απολαύσει το θέαμα και να μας πει αν θα ήθελε η οικογένεια του να ζει σε αυτή́ την ντροπή”.

Ρωτά λοιπόν την περιφερειακή αρχή:

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;
  • Υπάρχουν αυτοψίες στην περιοχή με σχετικές μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας;
  • Ποια τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων; Έχουν επιβληθεί αντίστοιχα πρόστιμα;
  • Έχει εντοπιστεί η εστία μόλυνσης;
  • Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφέρεια, έτσι ώστε με την ανάδειξη των νέων τεχνολογιών να υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης του κατσίγαρου και μετατροπής του σε πολύτιμο λίπασμα για τις καλλιέργειες;