Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που αποφασίζει και για το μέλλον των σχολών της Σπάρτης

Το τελικό νομοσχέδιο για τις συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα γ’ λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου προσδιορίζεται έως τις 19/4.

Δαβάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Λακωνία

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο τοπικός βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του κ. Γαβρόγλου προϊδέαζε για αυτά που θα ακολουθήσουν… Η άρνησή του να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους της Λακωνίας ήταν η πρόφαση για αυτό που ετοίμαζε.

Το σχέδιο νόμου, έτσι όπως αναπαράγεται στον ηλεκτρονικό τύπο αλλά δεν έχει “εμφανιστεί” ακόμη στη βουλή, καρατομεί την υπόθεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς νομίζει ότι με αυτό το κατασκεύασμα θα ακυρώσει τις προσπάθειες και τον αγώνα του λακωνικού λαού των τελευταίων δεκαετιών για την καθιέρωση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λακωνία”.

Γόντικας: Ο λαός της Πελοποννήσου μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές πρέπει να διεκδικήσουν την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης

Δήλωση σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Γόντικας: “Μακριά από τις λογικές που βλέπουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σαν «πορτοφόλια», ο λαός της Πελοποννήσου μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές πρέπει να διεκδικήσουν την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης. Να παλέψουν για πραγματική αναβάθμιση με αύξηση της χρηματοδότησης, με εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης, σύγχρονων υποδομών και επαρκούς προσωπικού, για πτυχία που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη γνώση στο κάθε αντικείμενο, για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και ζωής των αποφοίτων”.

Νίκας: Πρόχειρο και επικίνδυνο το “πείραμα” Γαβρόγλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο” Παναγιώτης Ε. Νίκας χαρακτήρισε τις εισηγούμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση “πείραμα” που “αποδεικνύεται ως επιπόλαιο, πρόχειρο, ψηφοθηρικό, αλλά και επικίνδυνο για την ίδια την εκπαίδευση και ολοφάνερα προβληματικό για τις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίες φιλοξενούν πανεπιστημιακές σχολές.

Επισημαίνουμε, πως δήμοι, φορείς και ευεργέτες στην Πελοπόννησο έχουν διαθέσει σημαντικούς πόρους για τη στήριξη του Πανεπιστημίου και τη φιλοξενία πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, καθώς και των σχολών των ΤΕΙ.

Τονίζουμε πως η ανάπτυξη, η πρόοδος και η μακροημέρευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ περνά, οπωσδήποτε, μέσα από τη συνεννόηση και το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στην κατεύθυνση διατήρησης του status, όσον αφορά αριθμό σχολών και τμημάτων, καθώς και την αναλογική κατανομή των -ενδεχομένως- νέων σχολών και τμημάτων στις πόλεις που λειτουργούν ήδη πανεπιστημιακές σχολές. Άλλωστε, ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει εντυπωσιακά μειώσει τη χρονοαπόσταση μεταξύ των πελοποννησιακών πόλεων, κάτι που βοηθά σημαντικά σε θέματα συντονισμού και συνέργειας όλων των πανεπιστημιακών δομών.

Επομένως, ενέργειες μεταφοράς σχολών που καταργούν την αυτονομία του Πανεπιστημίου και δημιουργούν κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των πόλεων της Πελοποννήσου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και με βεβαιότητα θα ανατραπούν.

Ο υπουργός με την έντονα αμφιλεγόμενη πολιτική του στην Παιδεία, για την οποία όλοι διαμαρτύρονται, ας αφήσει τις ιδιοτελείς κομματικά ενέργειες και ας συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστημίου μας, με φοιτητικές εστίες, βελτίωση γενικά των υποδομών, οικονομική στήριξη, έμφαση στην ποιότητα, στήριξη και ενδυνάμωση των επιτυχημένων μεταπτυχιακών που ήδη λειτουργούν, διασύνδεση με την αγορά εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το πανεπιστήμιό μας, βασικός βραχίονας ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία, για να ανταποκριθεί στον οξύτατο ανταγωνισμό στο χώρο της εκπαίδευσης και να προσφέρει ποιότητα σπουδών και προοπτική αξιοπρεπούς επαγγελματικής αποκατάστασης στους αποφοίτους του”.

Μπουντρούκας: Θέλουμε πανεπιστήμιο ισχυρό και λειτουργικό

Σε δήλωση προέβη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την “Πελοποννησιακή Συμμαχία” Γιάννης Μπουντρούκας: “Είμαστε υπέρ της ενοποίησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου καθώς και στη δημιουργία νέων τμημάτων εντός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Διαφωνούμε ριζικά με καταργήσεις τμημάτων ή μεταφορά τους σε άλλη περιοχή. Συνεπώς είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Πάτρα, όπως ριζικά αντίθετοι είμαστε στο να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ό,τι δεν επιθυμεί να εντάξει στη δύναμή του το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ισχυρό και λειτουργικό και σε αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε”.