Σαραντάκος: Μεγάλο λάθος η “τριχοτόμηση” της λαϊκής αγοράς

γράφει ο Στράτης Σαραντάκος


Την περασμένη Πέμπτη, το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης πήρε μια ιστορική απόφαση: να διασπάσει τη λαϊκή αγορά της Σπάρτης από μια, σε τρεις. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού, σε καμία άλλη πόλη στον ελλαδικό χώρο, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 16.000 κατοίκους. Την Τετάρτη στο Νέο Κόσμο, το Σάββατο στον καθιερωμένο χώρο της λαϊκής και την επόμενη Τετάρτη στην περιοχή της Λάκκας.

Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όμως στη συγκεκριμένη απόφαση, για τη διάσπαση της λαϊκής αγοράς, διαφωνούμε. Πιστεύουμε πως πάρθηκε πολύ πρόχειρα και πολύ βεβιασμένα, με μοναδικό κριτήριο την αλίευση ψήφων από τις γειτονιές της Λάκκας και του Νέου Κόσμου, πέντε μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Ακούσαμε το “επιχείρημα” πως εάν μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες γίνεται η λαϊκή στην περιοχή της Λάκκας θα εξυπηρετηθεί η “γιαγιά” και ο “παππούς” που δεν μπορούν να μετακινηθούν μακριά και να ψωνίσουν. Πολύ ωραία, και τις υπόλοιπες δεκατέσσερις ημέρες τι θα κάνουν; Δεν θα βγουν να ψωνίσουν ή θα πεθάνουν από την πείνα περιμένοντας να ψωνίσουν ξανά τη δέκατη πέμπτη ημέρα;

Ακούσαμε το “επιχείρημα” πως, εάν μεταφερόμαστε τη μια Τετάρτη στη Λάκκα και την επόμενη Τετάρτη στο Νέο Κόσμο, αυτό θα είναι καλό για εμάς τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς. Ο κ. Μητράκος υποστηρίζει πως θα αυξηθεί το εισόδημά μας χωρίς να δίνει ούτε ένα πειστικό επιχείρημα για αυτό. Ο κ. δήμαρχος υποστηρίζει πως “δεν ξέρουμε” το τελικό αποτέλεσμα, αλλά εικάζει πως θα είναι θετικό. Ο κ. Αποστολάκος λέει “πάμε να δοκιμάσουμε” και εάν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό επιστρέφουμε στα προηγούμενα.

Εμείς ρωτάμε, υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που σε βάθος δέκα-δεκαπέντε χρόνων περιγράφει τη βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος; Δυστυχώς όχι, αλλά βαδίζουμε, πειραματιζόμαστε στα τυφλά. Με τη μικρή πείρα που έχουμε, αλλά και τα λίγα οικονομικά που γνωρίζουμε, πιστεύουμε πως η πτώση στον τζίρο μας τις Τετάρτες θα ξεπεράσει το 50%.

Οσονούπω, μαθαίνουμε πως θα έρθουν και άλλα αντίστοιχα αιτήματα από διάφορες παραμελημένες γειτονιές της πόλης μας, να αποκτήσουν και αυτές λαϊκή αγορά. Τότε, τι θα γίνει, σε πόσα κομμάτια θα διασπαστούμε; Απάντηση από το δημοτικό συμβούλιο, ΚΑΜΙΑ. Καλύτερα, βάλτε ρόδες στη λαϊκή αγορά και κάθε φορά να την μεταφέρετε στις γειτονιές της αρεσκείας σας για περαιτέρω άντληση ψήφων.

Ακούσαμε το “επιχείρημα” πως, εάν πάμε στο Νέο Κόσμο ή στη Λάκκα για δυο λαϊκές το μήνα, αυτές οι περιοχές αυτόματα θα βγουν από την αφάνεια, επενδυτές από όλο τον κόσμο θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και θα μετατρέψουν αυτές τις περιοχές σε “Νέο Ελντοράντο”. Μα καλά, ποιος καινούργιος επιχειρηματίας θα επενδύσει τα χρήματά του σε αυτές τις γειτονιές, προσδοκώντας πως δουλεύοντας δυο μόλις ημέρες το μήνα θα καταφέρει να πληρώσει το ενοίκιό του, το ρεύμα του, τις ασφαλιστικές εισφορές του, τους προμηθευτές του και θα του μείνει και ένα κέρδος για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του ολόκληρο τον μήνα; Δυστυχώς κανείς. Αντ’ αυτού, τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες πέριξ της λαϊκής αγοράς που αγωνίζονται ολόκληρο τον μήνα για να τα βγάλουν πέρα; Έχετε κάνει καμία βόλτα να δείτε πόσα ξενοίκιαστα μαγαζιά υπάρχουν μόνο στους δυο δρόμους όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά; Περισσότερα από 30 μαγαζιά και σε ολόκληρη την πόλη πάνω από 300. Έχετε δει το “μαύρο χάλι” που έχουν τα δημοτικά καταστήματα πέριξ της λαϊκής; Από τότε που δημιουργήθηκαν, εδώ και μισό αιώνα περίπου, έχουν περάσει οχτώ δήμαρχοι και δεν έχουν καταφέρει ούτε μια “ταβανόπροκα” να βάλουν όλοι μαζί.

Μια συγγνώμη για όλα αυτά δεν ακούσαμε. Αντίθετα, ακούσαμε το “επιχείρημα” από δημοτικό σύμβουλο που ψήφισε ναι στη μεταφορά της λαϊκής να λέει “δεν φτιάχνουμε στέγαστρο, για να μην χαλάσει η αισθητική του χώρου”. Εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Φοβόμαστε να ζητήσουμε την τοποθέτηση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της λαϊκής, μήπως μας χαρακτηρίσουνε πως καταστρέφουμε τα δάση του Αμαζονίου ή ότι θα πάθει “black out” η γραμμή παραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Κυρίες και κύριοι, σοβαρευτείτε. Ελάτε να δούμε όλοι μαζί την πραγματικότητα. Μέσα σε μόλις δυο λαϊκές, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες από τρεις χιλιάδες υπογραφές από τον κόσμο που ψωνίζει στη λαϊκή αγορά και αντιδρά στη μεταφορά της. Ακούστε όλους εμάς, τους παραγωγούς της λαϊκής, ακούστε τους μανάβηδες, ακούστε τους επιχειρηματίες της πόλης μας, που είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά της λαϊκής αγοράς. Ζητάμε την αναστολή του μέτρου αυτού (εάν τελικά περάσει από την εννιαμελή επιτροπή), μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Ζητάμε από όλους τους υποψήφιους δημάρχους να τοποθετηθούν επί του θέματος, άμεσα και ξεκάθαρα, με ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι θέλουν να κάνουν με τη λαϊκή της Σπάρτης και τα δημοτικά κτίριά της. Ζητάμε από τους δεκαπέντε περίπου δημοτικούς συμβούλους που απείχαν, οι περισσότεροι σκοπίμως, από την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης να τοποθετηθούν επί του θέματος δημοσίως.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το καταναλωτικό κοινό που όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζει με τα ψώνια του από τους πάγκους των παραγωγών. Να του ζητήσουμε μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί, από την έλλειψη πάρκινγκ, από την έλλειψη στεγάστρου, από τις παρανομίες των ρομά και από την εικόνα εγκατάλειψης των κτιρίων της δημοτικής αγοράς. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αλλάξουν όλα τα παραπάνω προς όφελος του καταναλωτή και η λαϊκή αγορά της Σπάρτης να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη.