Με ένα μεγάλο νοσταλγικό ταξίδι στη Μικρά Ασία και τον Πόντο υποδέχθηκε το κοινό, για πρώτη φορά φέτος, το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Όσοι βρέθηκαν χθες Παρασκευή στη Μαγούλα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Ερυθραία, τη Σμύρνη και γνωρίσουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των χαμένων αλλά όχι λησμονημένων πατρίδων, μέσα από μια εξαιρετική, ατμοσφαιρική διοργάνωση του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Σπάρτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας “Θρασύβουλος Στανίτσας” να ψέλνει τον Ακάθιστο Ύμνο και οι θεατές όρθιοι να συνοδεύουν χαμηλόφωνα. Ακολούθησε βιντεοπροβολή με την ιστορία της Καππαδοκίας και παραδοσιακοί χοροί του τόπου. Σειρά είχε ο Πόντος με βίντεο που αφηγήθηκε την ιστορία του, ενώ ακολούθησε απαγγελία του ποιήματος “Πόντος εν άστρον φωτεινόν” από τον κ. Κωνσταντίνο Γαλάνη και παραδοσιακοί χοροί από το Κέντρο Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης “Δρώμενα”.

Στη συνέχεια οι θεατές μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αι. με σκηνές από τη θεατρική παράσταση “Λωξάντρα”, μεταφορά του βιογραφικού μυθιστορήματος εποχής της Μαρ. Ιορδανίδου, που ερμήνευσαν τα μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής ομάδας Λακωνίας, ενώ η ορχήστρα έπαιζε ζωντανά τραγούδια της εποχής και ο Λαογραφικός Σπάρτης θύμιζε χορούς της Πόλης.

Ακολούθησε η γνωριμία με την Ερυθραία και την ακμάζουσα πολυπληθυσμική Σμύρνη.

Τη σκυτάλη πήρε πάλι η ΕΘΟΛ με ένα θεατρικό που αυτή τη φορά αναφερόταν στην οικογένεια του γερο-Κωνσταντή, η οποία, διωγμένη από την Πέργαμο, επιστρέφει στη Χίο την άνοιξη του 1922, λίγο πριν την καταστροφή. Και κάπου εκεί οι θεατές φτάνουν μπροστά στη φλεγόμενη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Μέσω βιντεοπροβολής του National Geographic βλέπουν την καταστροφή της πόλης υπό τους ήχους του τραγουδιού “Η Σμύρνη μάνα καίγεται”.

Η βραδιά έκλεισε με τον επίλογο του δημοσιογράφου Ηλία Μπόνου, ο οποίος είχε αναλάβει και τα αφηγηματικά μέρη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν και το laconialive.gr.

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ.