Σαϊνοπούλειο: Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η παραχώρηση των 50 στρεμμάτων στην Περιφέρεια

Σαϊνοπούλειο Άλσος και Αμφιθέατρο. (αεροφωτογραφία Βασίλη Γεωργιάδη)

Ο αείμνηστος πρόεδρος του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος Γεώργιος Σαϊνόπουλος, οραματιστής της δημιουργίας ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου στην περιοχή της Σπάρτης, παραχώρησε για το σκοπό αυτό τη χρήση 50 στρεμμάτων περίπου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από το 1983. Έκτοτε, συνεχώς ευρισκόμενος σε επικοινωνία με τη ΓΓ Αθλητισμού, πίεζε για την πραγματοποίηση του έργου.

Μετά το θάνατό του η πρόεδρος και συνεχίστρια του έργου του σύζυγός του κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου συνέχισε να ζητά πληροφορίες για το τι πρόκειται να γίνει περαιτέρω, αφού ελάχιστες εργασίες είχαν πραγματοποιηθεί και καθυστερούσε τόσο πολύ η εκτέλεση του έργου.

Το 2016, μετά δηλαδή από 33 χρόνια, αφού είχαν πλέον εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αναμονής, η πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος έκαναν αίτημα στη ΓΓ Αθλητισμού να αποδεχθεί την ανάκληση της παραχώρησης χρήσης των 50 στρεμμάτων.

Η Γενική Γραμματεία αρνήθηκε, μπλοκάροντας έτσι μία τεράστια έκταση και αναγκάζοντας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να σκέπτονται τη δικαστική διεκδίκηση της παραχωρηθείσης γης.

Στη συνέχεια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση του χώρου και τη δημιουργία σε αυτόν μεγάλου αθλητικού κέντρου.

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα απηύθυνε στη συνέχεια νέο αίτημα στη ΓΓ Αθλητισμού, και στις 22/2/2018 εκδόθηκε από αυτήν απόφαση αποδοχής της ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης γης. Έτσι το Ίδρυμα έχει και πάλι την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή των 50 στρεμμάτων στο μοναδικού φυσικού κάλλους Σαϊνοπούλειο Άλσος.

Με σημερινή του ανακοίνωση το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα ξεκαθαρίζει ότι “από δω και στο εξής είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέα παραχώρηση της προαναφερθείσης έκτασης προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εξεδήλωσε και το ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου αθλητικού κέντρου στο χώρο αυτό. Αυτή τη φορά όμως το Ίδρυμά μας, σεβόμενο τους στόχους του αειμνήστου προέδρου του καθώς και την ελπίδα των πολιτών και ειδικά των νέων της περιοχής μας, θα προβεί στην παραχώρηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ρήτρες και εγγυήσεις, έτσι ώστε το όραμα της δημιουργίας του αθλητικού κέντρου να μη μετατραπεί, όπως την αμέσως προηγούμενη τριαντακονταπενταετία, σε όνειρο θερινής νυκτός…”.