Σε έξαρση ο ιός της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο σαββατοκύριακο από επιπλοκές, ενώ 39 παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός, παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται σοβαρή προσοχή όσον αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Οι ειδικοί για μια ακόμη φορά συνιστούν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν, και -μετά τη συμβουλή του- την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.