“Σε αναμμένα κάρβουνα” οι παραγωγοί για το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

geotrisi

Την αναστάτωση του αγροτικού κόσμου για το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος μεταφέρουν με επερώτησή τους στο περιφερειακό συμβούλιο οι σύμβουλοι της παράταξης “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου”. Οι Σταύρος Χρυσαδάκος και Σαράντος Αλεξανδρής ζητούν μάλιστα την παρέμβαση της Περιφέρειας, ώστε να αλλάξει επειγόντως η διαδικασία για τη χορήγηση του αγροτικού τιμολογίου. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησής τους:

“Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε αυτά τούς ζητείται να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στα κατά τόπους αρμόδια καταστήματα της ΔΕΗ προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους.

Στο σχετικό σημείωμα της ΔΕΗ σημειώνεται πως μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 140424/06.03.2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 814/14/3/2017) επανακαθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης και διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου. Έτσι, για όλες τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις, είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου δελτίου γεωργοτεχνικών και γεωργοοικονομικών στοιχείων.

Ζητείται λοιπόν να προσκομίσουν οι αγρότες στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού) περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση ή τροποποίηση άδειας χρήσης ύδατος ή βεβαίωση παροχής ύδατος. Ή την άδεια χρήσης ύδατος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο φορέα ή το νέο δελτίο Νο1 που εκδόθηκε από την αρμόδια Περιφέρεια και την ανωτέρω άδεια χρήσης ύδατος.

Επιπλέον θα πρέπει να υποβληθούν και άλλα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν οι αγρότες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποβολή των δικαιολογητικών, τότε θα γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασης αναφέρει το σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι:

Η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αδυνατεί να εκδώσει τις άδειες χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου όγκου εργασίας. Στην εν λόγω υπηρεσία υπάρχουν 23.500 περίπου αιτήσεις σε εκκρεμότητα για τις άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ ώστε να επικαιροποιήσει το αγροτικό τιμολόγιο. Καλύπτει τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – και το να εξετάσει τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις είναι αδύνατο, καθώς έχει μόνο πέντε υπαλλήλους. Η υπηρεσία ασχολείται ακόμα με την παρακολούθηση κολυμβητικών νερών, τις γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικές μελέτες, για ρέματα για δήμους και Περιφέρεια. Το 2017 εξέδωσε 935 άδειες χρήσης νερού. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να εξεταστούν οι χιλιάδες φάκελοι αυτοί. Επιπρόσθετα το έργο της δυσχεραίνεται, καθώς πολλοί φάκελοι που έχουν υποβληθεί είναι λάθος (είτε έχουν βάλει λάθος συντεταγμένες κλπ).

Οι δήμοι υποδοχής των ήδη κατατεθειμένων χιλιάδων αιτημάτων προωθούν αυτά με αργούς ρυθμούς λόγω του όγκου εργασίας και σφαλμάτων που διαπιστώνονται στη σύνταξη αυτών.

Οι αγρότες έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά πριν από μερικά χρόνια για τις άδειες χρήσης νερού – αν και δεν έχουν πάρει ακόμη άδειες χρήσης νερού.

Όλες οι γεωτρήσεις είναι νόμιμες, γι’ αυτό εξάλλου τούς έχει δοθεί και ρεύμα.

Είναι αδιανόητο επειδή η ΔΕΗ υποψιάζεται ότι κάποιοι καταναλωτές δεν δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο, να επιβάλλονται τόσο ασφυκτικές προθεσμίες, με συνέπεια να χάσουν τη δυνατότητα του αγροτικού τιμολογίου και οι πραγματικοί δικαιούχοι. Είναι αδιανόητο, όπως λέει και ο λαός μας, «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά».

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:

• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών της Πελοποννήσου να μην στερηθεί το αγροτικό τιμολόγιο;

• Εξετάζετε την πρότασή μας και να διεκδικήσετε από τα αρμόδια υπουργεία να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία και η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση από το δήμο υποδοχής ότι ο αγρότης έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του για την έκδοση άδειας χρήσης νερού;”.