Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Φεβρωνία Πατριανάκου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των παραγωγών εσπεριδοειδών.
Κατά τη συζήτηση οι τοπικοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και οι αγρότες εξέθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες, ενώ ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού “de minimis” για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Επίσης, οι αγρότες αναφέρθηκαν στις χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς τους και έκαναν λόγο για αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί ζήτησαν επίσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την ένταξη των εσπεριδοειδών στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, που, όπως είπαν, θα εξισορροπήσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της απώλειας του εισοδήματός τους.
Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή που συνυπεγράφη από όλους τους παρευρισκόμενους και επιδόθηκε στον υπουργό, ζητήθηκαν τα παρακάτω:
1) Να ξεκινήσει άμεσα η ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), με τεκμηρίωση του αιτήματος στην ΕΕ, για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας καταβάλλονται από τα κράτη-μέλη με την έγκριση της ΕΕ σε περιπτώσεις που υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως συμβαίνει σήμερα με τη βιωσιμότητα της εσπεριδοκαλλιέργειας στο νομό μας.
2) Το ύψος των ενισχύσεων “de minimis” πρέπει να φτάνει τα 200 ευρώ ανά στρέμμα.
3) Ζητείται για την επόμενη τριετία (2015-2017) το ανώτατο σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στις επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων να αυξηθεί από 75.382.500 ευρώ σε 120.000.000 για τη διαχείριση κρίσεων στην πρωτογενή παραγωγή.
4) Να εκπονηθεί επιτέλους μια εθνική στρατηγική για τα εσπεριδοειδή. Τα αποσπασματικά μέτρα, οι αυτοσχεδιασμοί και η απλή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών οδήγησαν στο περιθώριο τον τομέα.
5) Στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ 2014-2020 να υιοθετηθεί από τη χώρα η “σύνδεση” της οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση. Η “συνδεδεμένη ενίσχυση” προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει συντάξει η Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ (άρθρα 52-53) σε ποσοστό μέχρι 8% επί του συνολικού ύψους της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους-μέλους, ανά έτος ποσοστό που για την Ελλάδα φτάνει το 13%, είναι δε δικαίωμα του κράτους-μέλους να το ασκήσει ή όχι. Θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι την 1η Αύγουστου 2014 να αποφασίσει εάν θα υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από το 2015-2020, δηλαδή εάν θα υιοθετήσει την εφαρμογή “συνδεδεμένης” οικονομικής ενίσχυσης στη χυμοποίηση με πολλαπλά οφέλη σε όλο τον τομέα των εσπεριδοειδών.
Ο κ. Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης των εσπεριδοειδών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, τόνισε ότι στο υπουργείο έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα εξεταστεί και το θέμα της ένταξης του πορτοκαλιού στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενώς σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Λακωνία.