Σε απόλυτο αδιέξοδο οι αγρότες της κεντρικής και νότιας Λακωνίας: Ζητούν κρατικές παρεμβάσεις

Υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν ως ύστατη κραυγή αγωνίας οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί των Δ. Ευρώτα και Μονεμβασίας από κοινού με τους οικείους δήμους:

“Κύριοι Υπουργοί,
Η πρωτοβουλία συντονισμού του συνόλου του αγροτικού κόσμου της κεντρικής και νότιας Λακωνίας ήρθε ως αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί από το Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και πιο έντονο.

Έτσι τώρα πλέον βρισκόμαστε στη χειρότερη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει η περιοχή μας. Ο τομέας που γνωρίζει την πλήρη και καθολική εξαθλίωση είναι ο τομέας της εμπορίας και διάθεσης εσπεριδοειδών. Κάποιες απο τις ποικιλίες των πορτοκαλιών όσο και μανταρινιών, όπως τα μανταρίνια ορτανίκ, έμειναν παντελώς αδιάθετες στα δέντρα. Όσες δε ποσότητες κατάφεραν να φτάσουν στην εμπορία, αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές.

Όλα αυτά έχουν κύριες αίτιες το εμπάργκο που έχει ασκηθεί από τη Ρωσία έναντι των χωρών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διεθνή οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Ευρώπη, τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών (capital controls) και τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών αγορών λόγω της οικονομικής αστάθειας της χώρας μας.

Κρίνουμε λοιπόν αναγκαία:

α) Την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των αναγκαίων πιστώσεων ως αποζημίωση των επιπτώσεων των δυσχερών σχέσεων Ευρώπης-Ρωσίας. Αυτό έγινε πέρυσι για άλλα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

β) Απαιτείται συνεργασία για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης του μέτρου της κοινωνικής απόσυρσης. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού εξαρτάται από τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρξει για τη χρηματοδότηση της κοπής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων με κάθε πρόσφορο μέσο. Ειδικότερα να υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου με αύξηση των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ για την Ελλάδα.

γ) Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπως η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, που οδήγησαν σε πλήρη ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την εξαγωγή. Ζητάμε συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για τα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια.

δ) Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός απο την αγορά της Ρωσίας επιβάλλει την ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων μας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης αγορές. Η προσέγγιση νέων αγορών απαιτεί συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα”.