Σε γενικό ξεσηκωμό για την προάσπιση του οκταώρου καλεί το ΚΚΕ Λακωνίας

KKEΩς “ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης” χαρακτηρίζει το ΚΚΕ Λακωνίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, “οι βασικοί άξονες που αυτό περιλαμβάνει είναι:

  • Η άρση εμποδίων στην επιβολή της δεκάωρης και δωδεκάωρης εργασίας, και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή, στο πλαίσιο μιας ακόμα εφαρμογής της «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή ξηλώματος του οκταώρου, και μάλιστα μέσα από ατομικές συμβάσεις.
  • Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μία ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.
  • Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές, όπως φαρμακαποθήκες, εφοδιαστική αλυσίδα, datacenters κλπ.
  • Η νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.
  • Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης, με το φακέλωμα των συνδικάτων, τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, την καθιέρωση της «ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» σε μέρα απεργίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώνεται στην πράξη η απεργιακή μάχη των εργαζομένων.
  • Η παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αφού απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να επαναπροσλάβει παράνομα απολυθέντα εργαζόμενο, δίνοντάς του μια αποζημίωση «αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης»”.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία και συλλόγους του νομού μας “να υψώσουν τείχος αντίστασης στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια. Είναι ώρα ευθύνης για κάθε σωματείο, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή”. “Είναι ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης, μετά την επιτυχημένη πρώτη απάντηση στις 6 Μαΐου, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας” προτρέπει, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.