Σε διαβούλευση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολεί χρόνια το νομό μας είναι ο τρόπος βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης και στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής (ΝΕ) του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν στις 22/6 συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή, ενώ πρόσφατα υπήρξε για το ίδιο θέμα και συνεδρίαση του τμήματος Παιδείας της ΝΕ.

“Απόρροια αυτών των ενεργειών”, σύμφωνα με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, “είναι η διαμόρφωση μιας πρότασης για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λακωνία, στην κατεύθυνση της βελτίωσης, αναβάθμισης και σύνδεσής της με τις σύγχρονες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες”. Η πρόταση, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, έχει επιγραμματικά ως εξής:

1. Ενδυνάμωση της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής.

2. Στην προοπτική ενοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ίδρυση τμήματος Λογοθεραπείας.

3. Ενίσχυση λειτουργίας του τμήματος Οργάνωσης – Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) με ταυτόχρονη ίδρυση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών σε γυμναστές.

4. Ίδρυση τμήματος στον κλάδο της Γεωπονίας, άμεσα συνδεδεμένου με τις παραγωγικές/ μεταποιητικές δυνατότητες του νομού και γενικότερα της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, το νέο τμήμα θα παρέχει προπτυχιακές σπουδές στη διασφάλιση διαδικασιών διαχείρισης στην παραγωγή και στην ποιότητα των προϊόντων “από το χωράφι στον καταναλωτή”.

5. Ανάπτυξη των πανεπιστημιακών προγραμμάτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον τομέα της εφαρμογής για την απόκτηση αυξημένων προσόντων και δεξιοτήτων από τους απόφοιτους ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα προγράμματα μπορούν να φιλοξενηθούν στις υποδομές του ΤΕΙ, του Πανεπιστημίου και του Εργαστηριακού Κέντρου Σπάρτης στο ΕΠΑΛ Σπάρτης.

Η ΝΕ καλεί όλους τους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις του νομού να συμμετάσχουν στο διάλογο.