Σε εξέλιξη η δακοκτονία: Αρκετά χωριά εκτός προγράμματος ψεκασμών

psekasmoi dakoktonias

Από την Τρίτη 12/7 έχει ξεκινήσει για τις τοπικές κοινότητες Ασωπού, Παπαδιανίκων, Συκιάς και Αρεόπολης το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, την επόμενη εβδομάδα (18 έως 22/7) πρόκειται να ξεκινήσουν ψεκασμοί στις ΤΚ Πακίων, Ελιάς, Ελίκας, Σκούρας, Ξηροκαμπίου, Λογκανίκου και (από τη Δευτέρα 25/7) στη Λογγάστρα.

Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας, εργολάβους κλπ) καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται ακόμη να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην αρμόδια υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Επιπλέον, όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόδενδρα θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε αρκετά χωριά δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι ψεκασμού και αυτό οφείλεται είτε σε μη συμμετοχή ενδιαφερομένων (πλήρης έλλειψη προσφορών για Κροκεές, Άγιο Νικόλαο Βοιών, Αφυσσού, Καλύβια Σοχάς, Καστόρι, Σελλασία, Θεολόγο, Βουτιάνους – Κλαδά, Αλευρού – Γεωργίτσι – Περιβόλια, Άγιο Κωνσταντίνο – Αγόριανη και Βορδόνια – Πελλάνα) είτε σε λάθη κατά την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό τους από τη διαδικασία (για τις ΤΚ Μεταμόρφωσης, Αγίου Νικολάου Μελιτίνης – Λυγερέας – Μυρσίνης, Πολοβίτσας, Μολάων – Κουπιών και Καλλιθέας).

Οι αρμόδιοι ενημερώνουν πάντως πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, και θα επανέλθουν με νέα ανακοίνωση που θα ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων ψεκασμών. Καλούνται επομένως οι ελαιοπαραγωγοί του νομού να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από το δάκο, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ Λακωνίας.