Ξεκίνησε το πρωί στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace το διήμερο συνέδριο με θέμα “Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) & η εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ)”. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του παρουσιάζονται οι νέες εξελίξεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ευρωπαϊκό, εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον αναδεικνύονται οι προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην κατεύθυνση της ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου χρήσης πόρων.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, Σταύρος Αργειτάκος, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη διενέργεια του συνεδρίου και έχουν ως κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών: “Αποφασίσαμε μια διήμερη διοργάνωση που να περιλαμβάνει όλο το φάσμα το οποίο σχετίζεται με τη διαχείριση των αποβλήτων και να αφιερωθεί, τη δεύτερη μέρα κυρίως, σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι ένα σημαντικό συνέδριο πανελλήνιας εμβέλειας που γίνεται πρώτη φορά στον τόπο μας. Η δεύτερη μέρα του θα επικεντρωθεί κυρίως στην Πελοπόννησο: σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες, πότε θα γίνει η εγκατάσταση εργοταξίων, στα οικονομικά, την προσωρινή διαχείριση και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό το σοβαρό ζήτημα” ανέφερε σε δήλωσή του στο laconialive.gr.

Τους συνέδρους υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και Σταύρος Αργειτάκος και ακολούθησαν χαιρετισμοί των κ.κ. Γιώργου Πατούλη (προέδρου ΚΕΔΕ – δημάρχου Αμαρουσίου), Πέτρου Τατούλη (περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Δημήτρη Καφαντάρη (προέδρου Δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” – δημάρχου Πύλου–Νέστορος) και Γιάννη Σμυρνιώτη (γενικού γραμματέα ΠΕΔ Πελοποννήσου).

Στο σημερινό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη έως και το απόγευμα, περιλαμβάνονται εισηγήσεις σχετικά με τον ΕΣΔΑ, την περιφερειακή εξειδίκευση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και τα τοπικά σχέδια, το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΦΟΔΣΑ, την ανακύκλωση συσκευασιών, την κυκλική οικονομία, τα προγράμματα διαλογής στην πηγή, την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, τη μέθοδο της αεριοποίησης, την κοινωνική οικονομία, τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων και, τέλος, το ρόλο των δικτύων πόλεων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αύριο (25/10) από τις 10.00′ το πρωί θα αναλυθούν ζητήματα όπως το πλαίσιο διαχείρισης και οι στόχοι της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο ΠΕΣΔΑ και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης της Πελοποννήσου, το πλαίσιο συνεργασίας του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη σύμβαση ΣΔΙΤ. Θα παρουσιαστεί, ακόμη, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Η λήξη αναμένεται το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Διοργανωτές είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, το Δίκτυο “Βιώσιμη Πόλη” και συμμετέχουν ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.