Ανακούφιση σε χιλιάδες έλληνες αγρότες αναμένεται να δώσει η πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη για την οριστική διευθέτηση όλων των κόκκινων δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ταλανίζουν σημαντική μερίδα εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του κ. Κόκκαλη, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύσκεψη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με βασικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Στη σύσκεψη παρευρέθη και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση και άρση των ερμηνευτικών δυσκολιών σε σχέση με το σχέδιο νόμου «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών», που κατατέθηκε στη βουλή προς ψήφιση.

Στη σύσκεψη έγινε ξεκάθαρο πως στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου θα υπάγονται και τα βεβαιωμένα αγροτικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Με τις νέες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών όλοι οι αγρότες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Αφορά συνολικά όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία).

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως διατυπώθηκε, είναι μια δίκαιη συμφωνία με όλους, η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης. Όσον αφορά στο θέμα των πανωτοκίων που απασχολεί τους φορείς, θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί σύσκεψη του κ. Kόκκαλη για το ίδιο θέμα των αγροτικών δανείων, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.