Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του μεγάλου έλληνα μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου στην τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνία, το ινστιτούτο “Όμοιοι της Μάνης” τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος με μια τιμητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

Οι “Όμοιοι” και οι φίλοι τους αγκάλιασαν ακόμα μια φορά την προσπάθεια του ινστιτούτου να προβάλει την ιδιαιτερότητα του γεωγραφικού τοπίου, της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαογραφικού στοιχείου της Μάνης και των ανθρώπων της. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο πρόεδρος των “Ομοίων”, καθηγητής Ιατρικής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον περίφημο διάλογο του Σταύρου Ξαρχάκου με τον αείμνηστο Μάνο Χατζηδάκι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στη Βάθεια: “(…) Εκεί, μόλις μπαίνεις στο χωριό, έχει ένα πλάτωμα όπου μπορείς να σταθείς και να δεις κάτω και πέρα, στο τέρμα του Θεού. Ο Μάνος στάθηκε για αρκετή ώρα ακίνητος και σιωπηλός, με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα. Κάποια στιγμή γύρισε και είπε: «Αφού κατάγεσαι από εδώ, οι ευθύνες σου στη ζωή είναι πολύ μεγάλες»”.

Στον μαέστρο, εκτός από τον πάπυρο ανακήρυξης σε επίτιμο μέλος και αναμνηστικής πλακέτας, δωρήθηκε και το έργο του ζωγράφου Λεωνίδα Μιχαλάκου το οποίο είχε ως θέμα το ποίημα “Μανιάτικος Εσπερινός” του Νίκου Γκάτσου, ενός πολυαγαπημένου φίλου του Στ. Ξαρχάκου.

Ο τιμώμενος, φανερά συγκινημένος, αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου μέλους των “Ομοίων” και υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός των σκοπών και του έργου του ινστιτούτου, ιδιαίτερα εκείνου που αφορά στα νέα παιδιά.