Σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις Λακώνων αγροτών από τον καινούργιο κατάλογο των μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ

Την άμεση παρέμβαση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αλλάξει η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, ώστε να περιληφθούν τοπικές/δημοτικές κοινότητες της Λακωνίας, ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο Θανάσης Δαβάκης.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαδικασία είναι μεν απαραίτητη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, “γίνεται όμως με προχειρότητα και χωρίς διάλογο, σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική διαβούλευση, όσμωση απόψεων και διαμόρφωση μια μακρόπνοης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα”.

Ειδικότερα, στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν περιλαμβάνεται καμία περιοχή της Λακωνίας, γεγονός που προκαλεί απορία δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του νομού. “Σημειωτέον”, συνεχίζει ο βουλευτής, “ότι τα τελευταία χρόνια η ΠΕ Λακωνίας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα που έχουν περιορίσει αισθητά το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η νέα αυτή οριοθέτηση, που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2019, δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, θέτει σε κίνδυνο τις αποζημιώσεις των αγροτών μας και αποτελεί πλήγμα για το εισόδημά τους σε μια περίοδο που αναζητούν τη στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσουν. Πιστεύουμε ότι η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει χωρίς αλλαγές το σχεδιασμό αυτό θα είναι καταστροφική”.