Σε κλίμα συγκίνησης τα θυρανοίξια του ιερού ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς

thyranoixia Myrtidiotissas

Tο απόγευμα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, τελέσθηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα θυρανοίξια του ιερού ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Φεβρωνία Πατριανάκου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών που από νωρίς είχαν κατακλύσει την περιοχή προκειμένου να παρακολουθήσουν με ευλάβεια την τελετή.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας, μετά το πέρας του πρώτου πανηγυρικού εσπερινού που τελέσθηκε στον εορτάζοντα ιερό ναό, ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την έμπρακτη αγάπη της προς την ιστορική Μονεμβάσια, αφού αποκαταστάθηκε τόσο ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όσο και εκείνος της Αγίας Άννας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η αποκατάσταση του ναού της του Θεού Σοφίας στην Άνω Πόλη. Ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε επίσης τη διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευαγγελία Πάντου για την όλη επίβλεψη του έργου, καθώς και το προσωπικό που εργάστηκε για την αποκατάσταση του ναού και του τέμπλου.

Κατά την αντιφώνησή της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο για τα όμορφα λόγια του, λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για το υπουργείο να παραδίδει προς λατρευτική πλέον χρήση μνημεία που ήταν ερειπωμένα, ενώ τόνισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία ότι τα θυρανοίξια συνδυάστηκαν με την εορτή του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, που ήταν μόλις πριν τρεις ημέρες.