Σε οικονομική δυσχέρεια η ΔΕΥΑ Σπάρτης με ζημιές εκατομμυρίων

Συνέντευξη τύπου σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης έδωσαν χθες το απόγευμα ο πρόεδρός της Θεμιστοκλής Πατσιλίβας και ο διευθυντής Ηλίας Τρακάκης.

Ο κ. Πατσιλίβας ξεκίνησε αναφερόμενος στα σημερινά επίσημα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, καθώς και στα οικονομικά δεδομένα που παρέλαβαν και παρέδωσαν τα σχήματα διοίκησης του δήμου και της ΔΕΥΑΣ διαχρονικά από το 2010. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στις 31/12/2010, όταν και ανέλαβε ο κ. Αργειτάκος, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των οφειλετών προς την επιχείρηση ανέρχονταν σε 848.341 ευρώ και οι υποχρεώσεις της (προμηθευτές, φόροι, τέλη, ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.ά.) σε 837.584. Υπήρχε επίσης μια οφειλή προς τον δήμο -ως τριτεγγυητή- του ύψους των 2.719.897 ευρώ.

Στις 31/12/2014, όταν ανέλαβε ο κ. Βαλιώτης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οφειλετών είχαν ανέλθει σε 2.287.491 (αύξηση 168%), οι υποχρεώσεις σε 1.615.000 (αύξηση 96%), ενώ οι οφειλές προς τον δήμο σε 3.493.862 ευρώ.

Όταν ανέλαβε ο κ. Δούκας στις 31/8/2019, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οφειλετών ήταν 2.427.321 (αύξηση 6%), οι υποχρεώσεις 2.078.767 (αύξηση 35%) και οι οφειλές προς τον δήμο 4.100.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Πατσιλίβας, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, “οι διοικήσεις τις ΔΕΥΑΣ διαχρονικά δεν μπόρεσαν να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα των οφειλών, αλλά τα άφησαν να μεγαλώνουν. Το ίδιο και τις υποχρεώσεις”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μέσο όρο των μηνιαίων εισπράξεων του πρώτου εξαμήνου του 2019, που είναι 150.000 ευρώ το μήνα, με τα έξοδα να ανέρχονται σε 250.000 (μισθοδοσία 100.000, ΔΕΗ 100.000, μηνιαία έξοδα βλαβών, προμηθειών κ.ά 50.000), παρατηρώντας πως κάθε μήνα η επιχείρηση έχει ζημιά περίπου 100.000 ευρώ.

Το “καρκίνωμα”, όπως το ονόμασε ο πρόεδρος, της ΔΕΥΑ Σπάρτης όσο και των περισσότερων ΔΕΥΑ πανελλαδικά είναι η ΔΕΗ, η οποία όπως είπε συνεχίζει “με την ανοχή των κυβερνήσεων να δίνει ενέργεια στις δημόσιες επιχειρήσεις με οικιακό τιμολόγιο κι όχι βιομηχανικό, που είναι οικονομικότερο”.

Όσον αφορά τώρα στις αποφάσεις που έχει πάρει η νέα διοίκηση της επιχείρησης για τη βιωσιμότητά της, αυτές συνοψίζονται -σύμφωνα πάντα τον κ. Πατσιλίβα- στα εξής:

  • Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμα και με διακοπή παροχής νερού σε συστηματικούς κακοπληρωτές και αποστολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο ταμείο. Στόχος του μέτρου αυτού είναι κάθε οφειλέτης να εξοφλήσει εφάπαξ ή με ρύθμιση.
  • Όπως είπε, ελέγχονται τα υδρόμετρα και τα δίκτυα για παράνομες συνδέσεις και πειραγμένα ρολόγια, ενώ τόνισε πως θα προτείνει να γίνει διπλασιασμός των προστίμων στους παραβάτες.
  • Ενημέρωσε επίσης πως αυξήθηκε η επιτήρηση των πηγών, των γεωτρήσεων και των διαδρομών των δικτύων, καθώς υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για “προβοκατόρικες ενέργειες που δημιουργούν ελλείψεις νερού, ανεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΥΑΣ”.
  • Μίλησε ακόμη για μηδενισμό των αρδευτικών σπαταλών του πόσιμου νερού, με αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και αλλαγή κλιμακίων κατανάλωσης, ενώ δήλωσε πως θα τοποθετηθούν λουκέτα ασφαλείας στους κρουνούς πυρόσβεσης (όπου δεν υπάρχουν ήδη).
  • Τέλος, μίλησε για αναπροσαρμογή των τιμών διάθεσης του νερού και των υπηρεσιών “με τον πιο δίκαιο τρόπο” και για συνεχή ενημέρωση των πολιτών σε θέματα σπατάλης νερού, σεβασμού των υποδομών και ασυνέπειας.