tsigganikos katavlismos

Η 15η συνάντηση της ολομέλειας της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Θέματα Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Στόχος της είναι η ανάλυση και αξιολόγηση της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών για τους ρομά και η παράλληλη θεματική ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσής τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαρίθμησε σε χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών χθες τους νεωτερισμούς που εφαρμόζονται στην πολιτική ένταξης των πληθυσμών ρομά, καθώς και τις αλλαγές που δρομολογούνται από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, το 2015.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα η κ. Φωτίου υποστήριξε πως είναι η καταγραφή για πρώτη φορά 375 οικισμών – καταυλισμών ρομά σε όλη τη χώρα. Η καταγραφή αφορούσε τη χωρική συγκρότηση, τις υγειονομικές συνθήκες και τις σχολικές μονάδες. Όπως είπε, “ειδικά για τους 70 καταυλισμούς όπου οι άνθρωποι ζουν σε εξαθλίωση, προχωράμε σε μετεγκαταστάσεις με τη συνεργασία των δήμων και των εμπλεκομένων υπουργείων. Δηλαδή σε εκτάσεις που μας παραχωρούν οι δήμοι εγκαθιστούμε δικές μας κατοικίες για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ρομά, μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινότητα και να διαμένουν πλέον με επιδότηση ενοικίου. Ειδικά για τα παιδιά, εγκαθιστούμε τα «Πολύκεντρα» κοντά στα σχολεία. Είναι λυόμενες κατασκευές με εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαριότητας, ώστε τα παιδιά να προετοιμάζονται κατάλληλα για το σχολείο, αλλά και χώροι στους οποίους οι γυναίκες ρομά επιμορφώνονται και ενημερώνονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα”.

Η αν. υπουργός ανέφερε ακόμη πως οι πληθυσμοί των ρομά έχουν ενταχθεί σε ποσοστό 95% στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης –που αφορά βέβαια όλους τους νόμιμους κατοίκους της Ελλάδας. “Για πρώτη φορά έχουν έτσι ένα πάγιο εισόδημα για τις βασικές τους δαπάνες και απολαμβάνουν και τις υπηρεσίες που συνδέονται με το ΚΕΑ: τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε ορισμένους δήμους, θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς”. Επεσήμανε ωστόσο ότι η παροχή του ΚΕΑ δίνεται με την υποχρέωση να στέλνουν οι δικαιούχοι τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και να πηγαίνουν οι ίδιοι σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

Τόνισε ακόμη πως “για εμάς έχει μεγάλη σημασία ότι το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπει στην εργασία. Δεν θέλουμε οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, που είναι 650 χιλιάδες άτομα, να είναι εκτός εργασίας και να δημιουργηθεί έτσι μια παγίδα φτώχειας γι’ αυτούς”.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Φωτίου σημείωσε πως το σύνολο σχεδόν των ελλήνων ρομά έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κλείνοντας τον λόγο της δήλωσε πως “τα έντεκα άτομα της Ειδικής Γραμματείας Ρομά δουλεύουν με πολύ μεράκι και γνώση και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα οι έλληνες ρομά θα βρουν τη θέση που τους αρμόζει στην ελληνική κοινωνία και εργασία. Γιατί αυτό είναι που μας ενδιαφέρει πρωτίστως: εκπαίδευση και εργασία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς”.