Σηκώνει το γάντι και απαντά στον Δαβάκη ο Αραχωβίτης

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης σχετικά με την απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και την προκήρυξη των μέτρων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δηλώνει τα εξής:

araxovitis-stayros«Οι αγρότες της χώρας μας δυστυχώς γνωρίζουν καλά την υπο-απορρόφηση του ΠΑΑ 2007-2013, μιας και στο ταμείο μέχρι και το 2015 δεν έρρεαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα χρήματα που δικαιούνταν. Αποκορύφωμα της ανικανότητας απορρόφησης και πληρωμών στους αγρότες ήταν οι πόροι για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα που λίμναζαν αδιάθετοι για την τετραετία 2009-2014.

Αντίθετα, παρόλη τη χρονίζουσα υπο-απορρόφηση, η απορρόφηση για το 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πληρωμές σε δημόσια δαπάνη 780 εκατ. ευρώ περίπου (655 εκατ. ευρώ το 2010, η καλύτερη χρονιά με πληρωμές ανειλημμένων του προηγούμενου ΠΑΑ). Ο στόχος ν+2 για το έτος 2015 υπερκαλύφθηκε, αφού ανερχόταν σε 671,5 εκατ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή.

Αλλά και η όποια, παρά ταύτα, απώλεια πόρων οφείλεται κυρίως στη μη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), που δημιουργήθηκε επί των ημερών των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η μη επίτευξη ετήσιων στόχων προηγούμενων ετών από το 2011 έως και το 2014 συσσώρευσαν υποχρεώσεις απορρόφησης ύψους 1,2 δισ. ευώ για το 2015. Μετά το 2010 και μέχρι το 2015, η μόνη χρονιά που καλύφθηκε ο προγραμματισμένος ετήσιος στόχος πληρωμών είναι το 2015.

Αλλά και για τα 902 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στην καινούργια Προγραμματική Περίοδο, αντίθετα με ό,τι διατείνεται ο κ. Δαβάκης, το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν η μηδενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και η ομαλή μετάβαση στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ας θυμηθούμε όμως και τις ημερομηνίες των πρώτων προσκλήσεων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής συγκριτικά δεδομένα για τη νέα Προγραμματική, καθυστέρησαν. Έτσι, οι νέοι αγρότες στην προηγούμενη Προγραμματική προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 3 μήνες σε σχέση με την τρέχουσα. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 9 μήνες με βάση την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην τρέχουσα. Η αναμονή δε των αγροτών στην προηγούμενη Προγραμματική για την πρόσκληση για το μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας (με βάση την τρέχουσα ολοκλήρωση της διαβούλευσης) έφτασε τα 4 σχεδόν χρόνια.

Όσον αφορά στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να θυμίσουμε ότι το σχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε 434 παρατηρήσεις. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτές και ανταποκριθήκαμε έγκαιρα και επιτυχώς.

Τέλος, οι παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να μεταφέρουν, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, τα προβλήματα των λακώνων αγροτών, καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τα κακώς κείμενα που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες γνωρίζουν».