Σημάδια που μας ανησυχούν στην ανάπτυξη του παιδιού μας: Τι να κάνουμε

ensynaisthisi-banner-729x90

anaptyxi

Όταν οι γονείς παρατηρούν στο παιδί σημεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του που τους εμπνέουν ανησυχία, συνήθως έχουν δίκιο. Είναι χρήσιμο, αν ανησυχείτε ή έχετε υποψίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού σας, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και να επισκεφθείτε εγκαίρως έναν ειδικό, ο οποίος θα εκτιμήσει αν η κατάσταση του παιδιού χρήζει περαιτέρω διερεύνησης μέσω διαγνωστικών διαδικασιών.

Η αναπτυξιολογική εκτίμηση είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στη βαθύτερη κατανόηση των κινητικών, κοινωνικών, ακουστικών, γλωσσικών, οπτικοκινητικών και κριτικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς και των ευκαιριών που του δίνονται από το οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό του.

Πότε είναι αναγκαία η εκτίμηση από ειδικό;
– Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι πίσω ή βλέπουν σημεία στην ανάπτυξή του που τους ανησυχούν.
– Εάν ο παιδίατρος συμβουλεύσει τους γονείς να ζητήσουν ειδική βοήθεια.
– Εάν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ή αναπηρία.
– Εάν το παιδί ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, πχ προωρότητα, πολύ χαμηλό βάρος γέννησης ή υπάρχει κάποιος κληρονομικός παράγοντας ή οικογενειακό ιστορικό.

Στη συνέχεια ο ειδικός επιστήμονας (λογοθεραπευτής/εργοθεραπευτής) θα σας παραπέμψει σε αναπτυξιολόγο, αν κριθεί απαραίτητο, για περαιτέρω διερεύνηση:
– αναπτυξιακής καθυστέρησης
– μαθησιακών δυσκολιών
– δυσλεξίας
– καθυστέρησης λόγου
– γλωσσικών διαταραχών
– διαταραχών συμπεριφοράς
– διαταραχών αυτιστικού τύπου
– διάσπασης προσοχής ή/και υπερκινητικότητας
– νοητικής υστέρησης
– ευφυΐας/χαρισματικά παιδιά
– διαταραχών κινητικών δεξιοτήτων
– αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών με προωρότητα
– αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών με χρόνια νευρολογικά νοσήματα.

Όταν η οικογένεια επισκεφθεί το γραφείο ενος ειδικού επιστήμονα, γίνεται η εξέταση, που περιλαμβάνει λεπτομερές αναπτυξιακό ιστορικό και αναπτυξιολογική εξέταση με τη χρήση ειδικών δοκιμασιών (τεστ) που βασίζονται στην αυθόρμητη και ελεύθερη συνεργασία του βρέφους, νηπίου, παιδιού ή εφήβου, ώστε να διερευνηθούν όλες οι δεξιότητές του στη μέγιστη έκφρασή τους.

Ελπίδα Κυριακίδου,
παιδιατρική εργοθεραπεύτρια
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών “Ενσυναίσθηση”