Σημαντικές ανακοινώσεις ΥΠΑΑΤ για τους παραγωγούς

georgos - ktinotrofos

georgos - ktinotrofos

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε την καταβολή του 50% της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2014 σε όλους τους δικαιούχους αγρότες της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, και την εξόφληση του υπόλοιπου 50% μέσα στο Δεκέμβριο. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι στα τέλη του έτους θα καταβληθεί στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η εξισωτική αποζημίωση του 2014, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η πληρωμή της εξισωτικής για το 2013.

Για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε στη βουλή ότι με απόφασή του αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων με 6,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, πέραν των 4,9 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα, για τους κτηνοτρόφους που είχαν απώλειες στο ζωϊκό τους κεφάλαιο λόγω της νόσου.

Προανήγγειλε ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ όσο και στην ενίσχυση των πόρων του από τον δεύτερο πυλώνα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες θα συνδυαστούν με ριζικές αλλαγές στον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων.