Σημαντικές (ευχάριστες) εξελίξεις στο ζήτημα του Νέου Μουσείου Σπάρτης

Ανακοίνωση των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης:

“Με μεγάλη ικανοποίηση δίνουμε στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη προς το υπό σύσταση σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» και τους φορείς που αυτό εκπροσωπεί. Η απάντηση της κ. Βλαζάκη μάς ικανοποιεί απολύτως, διότι απαντά με πολύ αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο στα αιτήματά μας και συναινεί στο δίκαιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία του νέου μουσείου.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενεργοποιείται και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την προκήρυξη της μελέτης του νέου μουσείου, τα οποία προαπαιτούμενα παρουσιάσαμε στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε και δώσαμε στη δημοσιότητα κατά τους προηγούμενους μήνες. Η προσπάθεια των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας που ακούραστα και μεθοδικά καταβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο για να αναδείξει τα αίτια της επί 6 χρόνια καθυστέρησης της προκήρυξης της μελέτης του νέου μουσείου έπιασε τόπο! Αισθανόμαστε ότι πραγματικά ξεκινάει το μεγάλο όνειρο να γίνεται πραγματικότητα! Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αισθανθούμε ότι ο ρόλος μας τελείωσε και η Πολιτεία αναλαμβάνει πλέον χωρίς άλλες καθυστερήσεις την πραγματοποίηση του έργου.

Για πρώτη φορά το ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε όλες τις παρατηρήσεις μας, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αναφέρεται στην πρόοδο κάποιων από τα προαπαιτούμενα που είχαμε επισημάνει στην επιστολή μας της 8/5/2017.

Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι:

1. Ολοκληρώθηκε η τοπογράφηση του ακινήτου-οικοπέδου για να προχωρήσει η τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο χώρο του Χυμοφίξ.

2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) θα εντάξει επί του τοπογραφικού του οικοπέδου τα σχέδια των λειψάνων που βρέθηκαν από τις ανασκαφές του 2014 προκειμένου να κατατεθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για έγκριση όσων κριθούν διατηρητέα, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το τμήμα του οικοπέδου που μπορεί να οικοδομηθεί.

3. Μέχρι τέλος Μαΐου 2017 θα κατατεθεί στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου η παραπάνω πρόταση της ΕΦΑΛΑΚ με τις εκθεσιακές προδιαγραφές για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

4. Εγκρίθηκε ποσόν 15.000 ευρώ προς την ΕΦΑΛΑΚ για την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί μαζί με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε 12 μήνες!

5. Με απόφαση της γενικής γραμματέως συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης από στελέχη της ΕΦΑΛΑΚ και της Διεύθυνσης Μουσείων του υπουργείου.

6. Ο δήμος Σπάρτης θα εκπροσωπηθεί στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο.

7. Θα διερευνηθεί άμεσα η αρμοδιότητα εκπόνησης της συγκοινωνιακής μελέτης.

8. Η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραταθεί και θα τροποποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των παραπάνω προαπαιτούμενων εργασιών και να προβλέπει την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και όλων των σχετικών μελετών.

9. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης το υπουργείο θα επιβλέψει την υλοποίησή της με τρία ανώτερα στελέχη του, τη γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων κ. Ευγενία Γατοπούλου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Η κ. Βλαζάκη κλείνει την επιστολή της δεσμευόμενη για μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπό σύσταση σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» κατά την επικείμενη επίσκεψή της στη Σπάρτη.

Ευχαριστούμε δημόσια τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού για την αμεσότητα της απάντησής της, για την ενεργοποίηση του υπουργείου και για την έναρξη ουσιαστικά των εργασιών που αφορούν στην εκπόνηση της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου με τις παραπάνω αποφάσεις της. Ευχαριστούμε και όλους όσοι στάθηκαν ακλόνητοι στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα!

Θα μείνουμε πάντως με την απορία γιατί όλα τα παραπάνω προβλήματα και εμπόδια που εντοπίσαμε, αναδείξαμε και απαιτήσαμε εμείς ως φορείς σε διάστημα λίγων μηνών, δεν κατάφερε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να τα προσδιορίσει και να τα απαιτήσει από το υπουργείο κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια που έχει αναλάβει την ευθύνη και κατά τη διάρκεια των οποίων το θέμα του νέου μουσείου τελμάτωσε!”.