Σκληρή απάντηση Τριχείλη στη Φιλοζωική

Trixeilis

Trixeilis

“Ανυπόστατες και αναπόδεικτες” χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Η τελευταία, σε έγγραφό της, κατήγγελλε την εξαφάνιση όλων των αδέσποτων ζώων από Μολάους, Ελιά και Μονεμβάσια, φαινόμενο που είχε αποδώσει σε εγκληματική ενέργεια. Καλούσε μάλιστα το δήμο να μεριμνήσει και να εκδώσει ανακοίνωση αποτροπής τέτοιου εγκλήματος, υπενθυμίζοντας στους δράστες τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις τους, “διαφορετικά η σιωπή σημαίνει συνενοχή σ’ ένα ήδη προμελετημένο έγκλημα”.

Ο δήμαρχος, με τη σειρά του, κατηγορεί την ομοσπονδία ότι καταφέρεται απαξιωτικά και συκοφαντεί το δήμο επικαλούμενη αόριστες καταγγελίες δημοτών, σπιλώνοντας το όνομα και τις προσπάθειές του στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, δημιουργώντας τελικά λάθος εντυπώσεις.

Ο κ. Τριχείλης ξεκαθάρισε πως κανένας υπάλληλος ή άλλος αρμόδιος του δήμου δεν έχει σχέση με το φαινόμενο της δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων και πως αν επαναληφθεί η συκοφαντική αυτή κατηγορία θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων τη διατυπώνουν.

Υποστηρίζει μάλιστα πως “ο δήμος Μονεμβασίας έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών και καθημερινά προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων, εξειδικευμένου προσωπικού (κτηνιάτρου, συνεργείων περισυλλογής κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι δεν συνδράμεται το έργο με κτηνιάτρους, ούτε καν με τη στελέχωση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος -αν και ζητήθηκαν κατ’ επανάληψη- και πέρα από το γεγονός ότι ο δήμος έχει μια τεράστια γεωγραφική έκταση υπό την εποπτεία του”.

Ειδικότερα τόνισε πως ο δήμος έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Ανακοινώσεις σε όλες τις δημοτικές/τοπικές κοινότητες προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις υποχρεώσεις τους.

  2. Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Μονεμβασίας για την περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτων ζώων.

  3. Έγγραφη ενημέρωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Μολάων για τη συμβολή του στην ενημέρωση των μελών του και την εφαρμογή του ν. 4039/2012 στους κυνηγετικούς σκύλους.

  4. Σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο (ο δήμος δεν διαθέτει κτηνίατρο) για τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανση των αδέσποτων ζώων για τα έτη 2012 (ποσού 2.500 ευρώ) και 2013 (5.000 ευρώ).

  5. Έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση της πενταμελούς επιτροπής της παρ. 12 του άρθρου 9 του ν. 4039/2012.

  6. Με έγγραφο ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου.

  7. Ζητήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η προμήθεια τριών κατάλληλων ανιχνευτών αναγνώρισης της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

  8. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίστηκε σχέδιο δράσης για την περισυλλογή, περίθαλψη, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων ζώων και τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

  9. Κοινοποιήθηκε στους δημότες το φυλλάδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λύσσα.

  10. Το 2013 ο δήμος διέθεσε 1.000 ευρώ για αγορά ζωοτροφών για αδέσποτα.

  11. Το ίδιο έτος επιχορήγησε το Φιλοζωικό Σύλλογο Μονεμβασίας με 3.000 ευρώ, για τη συνεισφορά του στις δράσεις περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  12. Έχει συνταχθεί ενημερωτικό έντυπο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων μηνύματα φιλοζωίας, προκειμένου να διανέμεται στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες.

  13. Στον προϋπολογισμό του 2014 έχουν συμπεριληφθεί συγκεκριμένα κονδύλια για δράσεις που συμβάλλουν στην εφαρμογή του ν. 4039/2012.

Ο κ. Τριχείλης δήλωσε, τέλος, πως η καταδίκη του φαινομένου είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να την πιστοποιήσει.