Σκοπεύει ο δήμος φέτος να τιμήσει τους 118;

Με πληθώρα εκδηλώσεων τιμής για τους 118 πατριώτες που εκτελέσθηκαν ομαδικά στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26 Νοεμβρίου 1943 μάς είχε συνηθίσει ο δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα προς τα ΜΜΕ, φαίνεται πως ο φετινός εορτασμός θα περιοριστεί σε όσα διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στο πλαίσιο της επετείου της εθνικής αντίστασης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία και τέλεση μνημοσύνου στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, ομιλία από την Αναστασία Κανελλοπούλου και μετάβαση στο ηρώο των 118 στο Μονοδένδρι, όπου θα υπάρξουν επιμνημόσυνη δέηση, προσευχή από τη φιλαρμονική του δήμου Σπάρτης, ομιλία από εκπρόσωπο τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Εγείρει ωστόσο ερωτήματα εάν ο δήμος σκοπεύει τελευταία στιγμή (όπως εσχάτως συνηθίζει) να οργανώσει και να ανακοινώσει πρόγραμμα εκδηλώσεων ή θα αρκεστεί στα της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός προέβλεπε σειρά εκδηλώσεων (προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικά αφιερώματα, εκθέσεις εφημερίδων, ομιλίες επιστημόνων, συναυλίες κ.ά.). Μάλιστα στο περσινό μήνυμά του ο δήμος Σπάρτης ευχαριστούσε θερμά “όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις απόδοσης ελαχίστου φόρου τιμής στους 118 συμπολίτες μας, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο, 75 χρόνια μετά, η δημοτική αρχή εκπληρώνει το ιερό χρέος όλων μας απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας πως η παγκόσμια κοινότητα επ’ ουδενί πρέπει να επιτρέψει παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Ο προσήκων σεβασμός απέναντι σ’ όσους αγωνίσθηκαν για το πρωταρχικό αγαθό της ελευθερίας, με ανυπέρβλητο μεγαλείο ψυχής και απαράμιλλο αίσθημα αυτοθυσίας, καθώς και η αέναη υπόμνησή της στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, συνιστά καθήκον όλων μας. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως η Σπάρτη υπήρξε μια από τις «μαρτυρικές» πόλεις, που βίωσε με το χειρότερο τρόπο τη θηριωδία και το ειδεχθέστατο πρόσωπο του ναζισμού”.