Σκουπίδια: Μία νάρκη για τη Σπάρτη

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


“Κάθε φορά που πετάµε κάτι στα σκουπίδια, δηµιουργούµε ένα πολιτισµικό αποτύπωµα”.

Η εικόνα είναι από την οδό Σαλαμίνος στο Νέο Κόσμο, αλλά θα μπορούσε να είναι από οποιαδήποτε γειτονιά του δήμου Σπάρτης.

Μια εικόνα που καταγγέλλει :

– Την έλλειψη παιδείας των πολιτών, που ξεκινά από την αβασάνιστη ρίψη σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων, της σύγχυσης σχετικά µε το τι ανακυκλώνεται και πώς πρέπει να το ρίχνουμε στον κάδο και της, χωρίς τέλος, ανευθυνότητας της απόρριψης μεγάλων άχρηστων αντικειµένων στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.

– Τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των συνεργείων αποκομιδής απορριμμάτων, που περιορίζονται ΜΟΝΟ στο να αδειάζουν τους κάδους στα απορριμματοφόρα και να αποχωρούν αδιαφορώντας για το ΤΙ μένει πίσω, καθώς και την έλλειψη εποπτείας από τους θεσμικώς αρμοδίους.

– Την παταγώδη διαχρονική αποτυχία και ανικανότητα του δήμου Σπάρτης να δώσει λύση στο κρίσιµο και χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριµµάτων, πρόβλημα που έχει καταστεί, πλέον, το σημαντικότερο του δήμου .

Κυριολεκτικά, αυτή τη στιγμή, ο δήμος Σπάρτης κάθεται πάνω στη νάρκη που λέγεται “σκουπίδια”, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

“Αυτά, τη στιγµή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες κατεβάζουν ποιοτικώς διαχωρισµένα τα απορρίµµατά τους, µπορεί να πληρώνουν πρόστιµο γιατί άφησαν ανοιχτό τον κάδο µε τα σκουπίδια τους (οπότε και δεν γίνεται καν αποκοµιδή) και οργανώνουν καµπάνιες για να κάνουν καθαρότερες τις λιγότερο καθαρές γωνιές της πόλης όπου διαβιούν.” ΕΦ. ΕΘΝΟΣ , 3-5-2019