Σπάρτη: Δημοτική αγορά ή παζάρι;

Τη θέση της για τη δημιουργία στο μέλλον μιας σύγχρονης κλειστής δημοτικής αγοράς και βραχυπρόθεσμα για την αποκέντρωση της υφιστάμενης λαϊκής εκφράζει με το ακόλουθο κείμενο η επιτροπή κατοίκων Νέου Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης:

“Σε καιρούς που όλες οι σοβαρές πόλεις βάζουν ως θέμα προτεραιότητας τη σύμμετρη και ισόρροπη ανάπτυξή τους με βασικό εργαλείο την αποκέντρωση, στη Σπάρτη η υπερ-συγκέντρωση και ο υδροκεφαλισμός εξακολουθούν να κρατούν την πόλη βουλιαγμένη στο έλος της στασιμότητας και της υπανάπτυξης.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εναντίον δυο λαϊκών συνοικιών (Ν. Κόσμος – Ψυχικό και Λάκκα), οι οποίες «ΤΟΛΜΗΣΑΝ» να ζητήσουν τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στον ζωτικό τους χώρο, δείχνει τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία ζυγίζεται διαχρονικά το ειδικό βάρος αυτής της πόλης και αποκαλύπτει τις αιτίες που η πόλη παραμένει ΜΙΚΡΗ, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Επί 170, πάνω-κάτω, χρόνια, η λαϊκή αγορά (το παζάρι) γίνεται στο κέντρο της Σπάρτης. Σήμερα, εν έτει 2018, ένα απλό αίτημα των πολιτών για αποκέντρωση κι εξακτίνωση της λαϊκής αγοράς αντιμετωπίζεται ως ανήκουστη ιεροσυλία και πράξη εγκληματική!!! Η ίδια πολεμική είχε αναπτυχθεί ΚΑΙ για την περίπτωση του ΚΤΕΛ, του διοικητηρίου, του ΤΕΙ, της Λεωνίδου, για την πρόταση πεζοδρόμησης του κέντρου, της κυκλοφοριακής μελέτης κλπ κλπ.

Με βάση αυτήν τη λογική η Σπάρτη πρέπει να λειτουργεί, εις τους αιώνας των αιώνων, με τα οθωνικά πρότυπα και τα ΠΑΝΤΑ (εθνικές επέτειοι, απόκριες, Σπάρταθλον, Λευκές Νύχτες, Χριστούγεννα, Πάσχα, Spartan Race, Σπαρτακιάδα, εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές κλπ κλπ) ΠΡΕΠΕΙ να συμβαίνουν (και συμβαίνουν) ΜΟΝΟ στο προνομιούχο κέντρο, ενώ οι συνοικίες παραμένουν ξεχασμένες και παραγκωνισμένες, μακριά από τα φώτα των προβολέων, χωρίς μέρισμα κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό.

H υφιστάμενη λαϊκή αγορά της Σπάρτης έχει πλέον ξεπεραστεί δραματικά από τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα υπαίθριο παζάρι του παλιού καιρού, στο κέντρο μιας πόλης που ασφυκτιά και πεθαίνει!

Ο κόσμος, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται, θέλει μια ζωντανή αγορά όπου τα ψώνια θα είναι μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις, μια δημοτική αγορά η οποία θα κινεί τα πράγματα στην πόλη και θα γίνεται πόλος επιχειρηματικότητας, ζωντάνιας και δραστηριοτήτων.

Η Σπάρτη, λοιπόν, εκτός άλλων πολλών, χρειάζεται επειγόντως μια κλειστή δημοτική αγορά, σ’ έναν επαρκή, κατάλληλο, στεγασμένο, με σύγχρονες υποδομές κι εγκαταστάσεις χώρο, έξω από το κέντρο της πόλης, που, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει: δημοτικό άνετο πάρκινγκ – «πιάτσα» ταξί – κανονισμό λειτουργίας – σύγχρονους χώρους υγιεινής – χώρους αναψυχής κι εστίασης – δημοτικά καταστήματα προς ενοικίαση – εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους για τοποθέτηση πάγκων παραγωγών – θέρμανση και κλιματισμό – επαρκή, σύγχρονο και οικονομικό φωτισμό – παρατηρητήριο τιμών με οθόνες και δωρεάν wi fi – φύλαξη (κάμερες και σεκιούριτι) – σύστημα καθαριότητας κι αποχέτευσης – ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης – κέντρο πληροφόρησης – κέντρο εξυπηρέτησης πελατών – μηχανήματα ΑΤΜ – προσβάσεις και χώρους για ΑμεΑ, ζώνη πρασίνου και αναψυχής κλπ κλπ.

Είναι καιρός, πλέον, ΚΑΙ η Σπάρτη να ξεφύγει από την τριτοκοσμική εικόνα του «παζαριού», που προκαλεί έμφραγμα στην πόλη, προβλήματα και άγχος στους πολίτες και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας στην περιφέρεια της πόλης μια σύγχρονη κλειστή δημοτική αγορά, η οποία θα εξασφαλίσει στους πολίτες – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες (παραγωγούς, πωλητές κ.ά.), μέσα σε ένα σύγχρονο και άνετο περιβάλλον, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, παραμονής και συναλλαγής, ενώ θα γίνει, συγχρόνως, κι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Σπάρτης. Εκτός τούτων μια σύγχρονη δημοτική αγορά μπορεί να προσαρμοσθεί και σε άλλες σύγχρονες χρήσεις (μικρά μουσεία, χώροι εκθέσεων, αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία κ.ά.) που θα της δώσουν και μιαν άλλη προοπτική και δυναμική.

Οι δημοτικές αγορές, όπου έχουν υλοποιηθεί (βλέπε γειτονική Καλαμάτα), σφύζουν από ζωή κι έχουν γίνει κέντρα της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων. Από την όλη εξέλιξη θα ωφεληθεί οικονομικά και ποικιλότροπα η πόλη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών αγορών λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα, έξω και γύρω απ’ αυτήν, μια δεύτερη αγορά.

Μέχρι να βρεθεί η δημοτική αρχή που θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει τη μεγάλη αυτή, στρατηγικού χαρακτήρα, αναγκαιότητα της πόλης για κλειστή – σύγχρονη δημοτική αγορά μακριά από το κέντρο, οι συνοικίες θα συνεχίσουν να παλεύουν και να διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην ανάπτυξή τους.

Σ’ αυτήν την πόλη πρέπει, επιτέλους, να πάψουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι”.