Σπάρτη: Διακεκριμένοι επιστήμονες καταθέτουν τη γνώση τους στο παγκόσμιο συνέδριο “GeNeDis 2016”

Ξεκινούν αύριο Πέμπτη και ώρα 16.00′, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (αίθουσα Λακώνων Ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου), οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα και Πρόληψη των Νευροεκφυλιστικών Νόσων, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τους παραπάνω τομείς, ξεκινώντας από την πρόοδο στο ερευνητικό πεδίο και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, μέχρι την κλινική πράξη και τις φαρμακευτικές εφαρμογές.

Αναγνωρισμένοι ερευνητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στα σύγχρονα και δημοφιλή επιστημονικά πεδία της Γενετικής, της Γηριατρικής και της Νευροεπιστήμης. Ανάμεσά τους ο κορυφαίος έλληνας νευροεπιστήμονας της διασποράς Γιώργος Παξινός, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ, ο δρ Παντελεήμων Γιαννακόπουλος, διευθυντής των τμημάτων Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης και καθηγητής στα Πανεπιστήμια Γενεύης και Λωζάνης, ο έλληνας νευροεπιστήμονας Δημήτριος Καπόγιαννης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο δρ Θεόδωρος Αρβανίτης, που θεωρείται εξπέρ στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και ηγείται του Institute of Digital Healthcare του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Μ. Βρετανία, ο επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, αλλά και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο οποίος υπήρξε ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Long Lasting Memories («Αναμνήσεις Διαρκείας»), που βασίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου και που προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την πρόληψη της νοητικής εξασθένισης και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία, κ.ά.

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: γηριατρική, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, άνοια, εγκεφαλικές διαταραχές, RNA και ασθένειες, διαταραχές ύπνου, βιοψυχιατρική και ψυχιατρικές ασθένειες, νευροαπεικόνιση, κλινική νευροφυσιολογία και φυσιολογία του εγκεφάλου, γονιδιωματική και ηλεκτροφυσιολογία, κλινική γενετική και γονιδιωματική, συστημική βιολογία, επεξεργασία σήματος σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, βιοϊατρική επεξεργασία κειμένου, γονιδιωματική μηχανική, υπολογιστική βιολογία, επιγενετική υπολογιστική, έρευνα και ανάπτυξη βλαστοκυττάρων, κυτταρική θεραπεία, βιοδείκτες και διαγνωστική ανθρώπινων ασθενειών μέσω αυτών, ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης, νευροφαρμακολογία και φαρμακογενετική, διαγνωστικά πρωτόκολλα και δοκιμές, καθώς και νανοτεχνολογία.

Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στο διοικητήριο, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία βασισμένη στο έργο του δρος Αθανάσιου Σίμογλου, του δημιουργού που μελοποίησε τα ποιήματα του αισθαντικού ποιητή Κ. Καβάφη και που θα ταξιδέψει από τη Στουτγκάρδη (όπου διαμένει μόνιμα) στη Σπάρτη ειδικά για το συνέδριο. Η υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής Αντωνία Καλογήρου θα ερμηνεύσει έργα του έλληνα συνθέτη από την τριλογία του Καβάφη. Την ελληνίδα σοπράνο θα συνοδεύσει ο πιανίστας της Λυρικής Σκηνής Μάρκος Κώτσιας.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου “GeNeDis 2016” έχει αναλάβει το τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Cargo lab, Wilfrid Laurier University, Γουότερλου, Οντάριο του Καναδά, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ και πολλοί φορείς έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους.