Σπάρτη-Δράμα: Μια διαδρομή – φόρος τιμής σε δέκα ήρωες

1o Sparta - Drama (1)

Διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, δύο σπαρτιάτες ξεκίνησαν την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 8.00′ το πρωί ένα “δρομικό προσκύνημα” με αφετηρία τη Σπάρτη και σημείο τερματισμού το ευρισκόμενο στη Δράμα μνημείο των “Δασοκομάντος ή Κομάντος της Φωτιάς”, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον μια μοιραία ημέρα του Σεπτεμβρίου 1994.

Η πορεία αυτή αποτελεί έμπνευση και κατά κάποιο τρόπο “τάμα” του κομάντο – εκπαιδευτή και έμπειρου διασώστη Γιώργου Βασίλαρου, ο οποίος είχε αναπτύξει ως εκπαιδευτής έντονους δεσμούς με την ομάδα των δασοκομάντος. Παίρνει, δε, σάρκα και οστά φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δέκα παλικάρια.

Το “Αερομεταφερόμενο Τμήμα Δασοπυροσβεστών” είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 1990 με στόχο, αφού εντοπιζόταν η φωτιά, να δρα άμεσα και “χειρουργικά” εν τη γενέσει της, έτσι ώστε η κατάσβεση να επιτυγχάνεται στην πρώτη –κρίσιμη– φάση της εξάπλωσής της. Παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία επέλεξε να δώσει τέλος στη δράση αυτού του τμήματος, το οποίο σημάδεψε ο θάνατος των δέκα ανδρών με την πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε.

Το “Σπάρτα – Δράμα” πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαχητών αυτών, που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα στον οποίο τάχθηκαν, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους. Αυτός είναι και ένας βασικότατος λόγος της άρρηκτης “σύνδεσής” τους με τη Σπάρτη, από τη στιγμή που είχαν επιλέξει να ζήσουν και να δρουν σαν σπαρτιάτες· με ομαδικό πνεύμα, με αγωνιστικότητα, πάθος και δόσιμο τέτοιο που ορίζει ότι τα πάντα υποτάσσονται στο καθήκον. Ακόμα και η προσωπική ασφάλεια. Ακόμα και η ίδια η ζωή.

Συνοδοιπόρος του Γιώργου Βασίλαρου στο όλο εγχείρημα είναι ο Νίκος Μπακής, φωτογράφος, ακτιβιστής και σπαρτιάτης με τη δική του πορεία ως αθλητής, ο οποίος και θα διοχετεύει υλικό στη σελίδα στο facebook “Σπάρτα-Δράμα Sparta-Drama”.

Το “1ο Σπάρτα – Δράμα” ξεκίνησε με τους δύο συνοδοιπόρους να εισέρχονται στο μονοπάτι Ε4 και η απόσταση που καλούνται να καλύψουν θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα 859 “επίσημα” χιλιόμετρα, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν το μονοπάτι και όχι πορεία στην άσφαλτο.

Για πληροφορίες που σχετίζονται με την εξέλιξη του εγχειρήματος και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Υποστήριξης στη σελίδα Σπάρτα-Δράμα Sparta-Drama στο facebook.