Σπάρτη: Κλειστοί απόψε οι κεντρικοί δρόμοι

aytokinito - podilato

aytokinito - podilato

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο δήμος Σπάρτης και η Τροχαία θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις κεντρικές οδούς της Σπάρτης από τις 16.00΄ έως τις 22.00΄, θέλοντας να καταστήσουν την πόλη πιο φιλική προς τους πολίτες αλλά και να διευκολύνουν τις ποδηλατικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα.

Όπως εξηγεί ανακοίνωση του δήμου, η σημερινή μέρα αποτελεί “μια ευκαιρία για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή μας συνήθεια.

Να κάνουμε τις υπεραστικές μετακινήσεις μας με λεωφορείο.

Να διανύσουμε με τα πόδια ή το ποδήλατο τις μικρές αποστάσεις στην πόλη. Η πόλη μας εξάλλου προσφέρεται για αυτό, έχει τόσες ομορφιές που μπορούμε να γνωρίσουμε χωρίς αυτοκίνητο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ο δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στις κεντρικές λεωφόρους, παράλληλα με τις ποδηλατικές δράσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του “Σπάρταθλον”.

Με τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου δεν επιδιώκουμε μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων, αλλά και την ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας, την προαγωγή της δημόσιας σωματικής και ψυχικής υγείας.

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται:

> Η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.

> Η εξασφάλιση πεζοδρομίων χωρίς εμπόδια και της ελεύθερης μετακίνησης πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε την πόλη μας πιο φιλική προς τον πολίτη.

Να δώσουμε τη δυνατότητα στην πόλη μας, ώστε κάθε μέρα να μπορεί να είναι πόλη και περιβάλλον με ελάχιστο αυτοκίνητο”.