Σπάρτη: Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας με την καθηγήτρια ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με τη συνεργασία της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς/Μουσείου Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας, οργανώνει σειρά μαθημάτων, με τον γενικό τίτλο “Δεκαπέντε μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας” και διδάσκουσα την καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μαρία Δ. Ευθυμίου.

Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

  • Οι πρώτες κατακτήσεις του ανθρώπου και οι πρώιμοι πολιτισμοί.
  • Οι θρησκείες και οι φορείς τους.
  • Η εξέταση του κόσμου.
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας των κομβικών περιοχών της γης: Ινδία – Κίνα – Ιαπωνία – Ρωσία – Ευρώπη – Αμερική.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:
25-26-27 Νοεμβρίου, 2-3-4 Δεκεμβρίου, 9-10-11 Δεκεμβρίου, 16-17-18 Δεκεμβρίου και 13-14-15 Ιανουαρίου.

Τα μαθήματα θα διδάσκονται την Παρασκευή και το Σάββατο 18.00′ – 21.30′ στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) και το Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (πεζόδρομος Κλεομβρότου), και την Κυριακή 10.00′ – 13.30′ στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος Αμαλίας 129).

Ειδικά για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, λόγω της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τους 118 εκτελεσμένους στο Μονοδέντρι μάρτυρες, την οποία διοργανώνει ο δήμος Σπάρτης και το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στο δημοτικό πνευματικό κέντρο (ισόγειο Βιβλιοθήκης) στις 18.00′, το μάθημα θα γίνει στις 15.00′ – 18.00′.

Τα μαθήματα δεν είναι ανεξάρτητα, καθώς η γνώση των προηγουμένων
θεωρείται βάση κατανόησης για τα επόμενα. Ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής, διευκρινίζεται πως προϋπόθεση είναι να μην έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από δύο τρίωρα μαθήματα.

Ενδεικτικό βίντεο από μαθήματα της κ. Ευθυμίου στη δημοτική βιβλιοθήκη Περιστερίου: