Σπάρτη: Οδός “Βρασίδου” κι όχι “Βρασίδα”!

Ο Βρασίδας υπήρξε κορυφαίος στρατηγός της αρχαίας Σπάρτης, ο οποίος (σύμφωνα με τον Θουκυδίδη) ενσωμάτωνε πλήρως τα σπαρτιατικά ιδεώδη. Στη σύγχρονη Σπάρτη έχει δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό, όμως στην πινακίδα της διασταύρωσής της με την οδό Γκορτσολόγου αναγράφεται (οδός) “Βρασίδα” αντί του σωστού “Βρασίδου”. Πέραν της κοινής λογικής που δυσφορεί βλέποντας να υποβαθμίζεται λεκτικά μια προσωπικότητα της αρχαίας Σπάρτης, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης στο “Εγχειρίδιο της ορθής γραφής” αναφέρει σχετικά: “Η εξαρτημένη γενική διατηρεί την αρχαιόμορφη κατάληξη…”

Όσο για την προσπάθεια που καταβάλλεται, γενικώς, στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες να απαλλαγούμε από τις ρίζες της γλώσσας μας, γράφει και τα εξής:
“Η Γλώσσα δεν ηθικολογεί, έχει όμως τη δική της ανεκτική ηθική. Εναντίον, λοιπόν, της σοβαροφάνειας, υπέρ (όμως) της γλωσσικής ελευθερίας με όρους και όρια”.

Επειδή, λοιπόν, στη συγκεκριμένη πινακίδα έχουν ξεπεραστεί ΚΑΙ οι όροι ΚΑΙ τα όρια, καλό είναι ο δήμος Σπάρτης να την αντικαταστήσει αμέσως και να κάνει συγχρόνως και μια επισταμένη έρευνα μήπως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες γλωσσικές αυθαιρεσίες στις ονοματοθεσίες οδών, πλατειών κλπ.

Βαγγέλης Μητράκος