Ο δήμος Σπάρτης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, λειτουργεί το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο, διανέμοντας δωρεάν:
√ Τυποποιημένα τρόφιμα (λάδι, γάλα, ζυμαρικά, όσπρια κλπ)
√ Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας
√ Μεταχειρισμένα είδη (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, σχολικά είδη κλπ).
Βασικός σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας, μέσω του οποίου καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.
Για να ωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι από το κοινωνικό παντοπωλείο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου μας, έλληνες ή αλλοδαποί (προσκομίζοντας τη σχετική άδεια παραμονής).
Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η εργασιακή κατάσταση, καθώς και προβλήματα υγείας.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά αίτησης συμμετοχής στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι:
1. Αίτηση συμμετοχής (παρέχεται από την υπηρεσία)
2. Βεβαίωση μονίμου κατοικίας
3. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ
4. Εκκαθαριστικό σημείωμα τρέχοντος έτους
5. Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή απόδειξη ενοικίου
6. Δύο φωτογραφίες
7. Κάρτα ανεργίας σε ισχύ (εφόσον υπάρχει)
8. Γνωμάτευση αναπηρίας (εφόσον υπάρχει)
9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (αναζητείται και από την υπηρεσία)
Καλούνται λοιπόν από το δήμο Σπάρτης όλοι οι συμπολίτες που αντιμετωπίζουν (οι ίδιοι ή η οικογένειά τους) οποιοδήποτε πρόβλημα, κοινωνικό, οικονομικό καθώς και πρόβλημα υγείας, να απευθυνθούν:
1. Στα γραφεία του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου, που στεγάζεται στη διεύθυνση Ευαγγελιστρίας 85-87 (2ος όροφος),
2. Στα τηλέφωνα 27310 22226 και 27310 81866 με εσωτ. 112, 113, 114, 115.
Όπως άλλωστε σημειώνει ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης, “η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί για μας «φιλανθρωπία», αλλά υπεύθυνη, σοβαρή, συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική παρέμβαση, ώστε ο δήμος να υπηρετεί ισότιμα τις πιο ευαίσθητες ομάδες πολιτών με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητά τους”.