Σπάρτη – Ρωσία… συμμαχία

Sparti Rwsia 5

Sparti Rwsia 5

Με θέρμη υποδέχτηκε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Ευγένιο Γιουρκόφ, καθώς και τον πρόεδρο του ιδρύματος ρωσοελληνικής φιλίας “Ιωάννης Ανδριώτης” κ. Κάρολο Ανδριώτη, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Γιουρκόφ, που βρίσκεται στην πόλη μας για δεύτερη φορά -μετά την προηγούμενη τον περασμένο Ιούνιο-, ήταν αφενός η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, αφετέρου η συζήτηση επί πρακτικών θεμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η προώθηση των λακωνικών προϊόντων στη χώρα του.

Ο κ. Αργειτάκος, αφού ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση και για θέματα τουρισμού, αναφέρθηκε στην επικείμενη αδελφοποίηση του δήμου Σπάρτης με την περιφέρεια Vladimir, όπως είχε ανακοινωθεί στις 21/11 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην τότε επαφή του με τον αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού της Ρωσίας κ. Evgeniy Pisarevskiy και το διευθυντή του Γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου.

Τόνισε ακόμη ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη Σπάρτη, είναι πολύ καλοί οιωνοί και βασικοί παράγοντες για μια ουσιαστική συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο κ. Γιουρκόφ από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα τα προϊόντα της λακωνικής γης θα βρίσκονται στη χώρα του και πως η αδελφοποίηση με την περιφέρεια Vladimir θα έχει και πρακτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Ανδριώτης, τέλος, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Σπάρτη την ερχόμενη άνοιξη κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο κ. Γιουρκόφ είναι φιλοσπαρτιάτης. Η Σπάρτη είναι πρώτα από όλα».

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με επιχειρηματίες του δήμου, οι οποίοι μίλησαν για τις σημαντικές συνέπειες που θα είχε για την τοπική οικονομία η εξαγωγή των προϊόντων τους στη Ρωσία, ενώ ανέφεραν ότι θα συμμετάσχουν σε έκθεση προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο για το σκοπό αυτό. Συμπλήρωσαν ακόμη πως βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία του δήμου Σπάρτης και του Ιδρύματος για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ρωσία, συνεργασία που όπως υπογράμμισε ο πρέσβης βασίζεται σε βαθιές ιστορικές ρίζες. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει από κοινού να ξεπεράσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση”.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης “Λακωνία”.

Sparti Rwsia 1Sparti Rwsia 2Sparti Rwsia 3Sparti Rwsia 6Sparti Rwsia 7Sparti Rwsia 8Sparti Rwsia 9