Σπάρτη: “Συναγερμός” για το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων

Rhynchophorus ferrugineus (5)

Ευρείας κλίμακας προστατευτική παρέμβαση πραγματοποιεί επειγόντως ο δήμος Σπάρτης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι (Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών – Rhynchophorus ferrugineus), που δυστυχώς έχει πλέον εντοπιστεί σε ιδιωτικούς φοίνικες στην περιοχή του δήμου. Έχουν ανατεθεί και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στους ιστορικής αξίας φοίνικες της οδού Παλαιολόγου, στο πάρκο Ευαγγελίστριας, ενώ θα συνεχιστούν στο Μουσείο και σε άλλους δημόσιους χώρους.

——————————————————————————————–

Συμπτώματα: Τα ενήλικα έντομα-σκαθάρια που προκαλούν την εν λόγω προσβολή έχουν μήκος περίπου 35 χιλιοστά, πλάτος 12, έχουν χρώμα κοκκινοκάστανο και στο κεφάλι φέρουν ρύγχος.

Οι προνύμφες (=σκώληκες) τους είναι μεγέθους περίπου 50 χλστ, πάχους 20 χλστ και δεν έχουν πόδια, σε αντίθεση με τις κοινές κάμπιες. Η προνύμφη κατασκευάζει μια νυμφική θήκη, μέσα στην οποία μεταμορφώνεται/ενηλικιώνεται.

Για να δούμε ύποπτα συμπτώματα σε φοινικόδενδρό μας -αν και δουλεύει “αθόρυβα” στην αρχή- παρατηρούμε ψηλά τη στεφάνη (κεντρικό κύκλο του ακτινωτού φυλλώματος), προσέχοντας μην τυχόν δούμε κάποιο ξαφνικό “σπάσιμο” ή “τσάκισμα” ενός φύλλου προς τα κάτω (κρεμάμενο) χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή κάποια φαγώματα και ανώμαλη ανάπτυξη της περιφέρειας νεαρών φύλλων –κοντά στην καρδιά της ανάπτυξης των νεαρών φύλλων (κέντρο της κορυφής). Είναι φυσικά σχετικά δύσκολη η παρατήρηση όταν πρόκειται για πολύ ψηλούς φοίνικες.

Επίσης να ερευνώνται σχολαστικά οι βάσεις των φύλλων για την παρουσία οπών (τρύπες, ίσως και με εκροή πηχτού υγρού) ή περίεργα επάρματα (=φουσκώματα), καθώς και το έδαφος κάτω από το δένδρο για τον εντοπισμό κουκουλιών, ακμαίων ή προνυμφών (σκωλήκων υπόλευκου χρώματος, που πιθανόν θα ευρίσκονται στο έδαφος).

Οι ζημιές που προκαλούνται από τον ρυγχοφόρο στο πάνω μέρος της στεφάνης, σε προχωρημένη προσβολή, κάμπτουν (λόγω κοιλοτήτων και στοών στην “καρδιά” του φοίνικα) και τα υπόλοιπα/ώριμα φύλλα τα οποία πλέον δεν εκτείνονται, αλλά πεσμένα και πιθανόν μισόξερα, και το δέντρο παίρνει την όψη “ομπρέλας”.

——————————————————————————————–

Κατάλληλα εξοπλισμένα συνεργεία διενεργούν καθαρισμό των φοινίκων και στη συνέχεια αυτοψία για ενδείξεις προσβολής και σημειακή διαβροχή με κατάλληλο σκεύασμα, για πρόληψη της προσβολής των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι. Οι επεμβάσεις θα επαναλαμβάνονται σε καθορισμένα τακτά διαστήματα, προκειμένου κάθε ένδειξη προσβολής να αντιμετωπιστεί άμεσα και στην έναρξή της με κατάλληλες μεθόδους, ώστε να εξαλειφθεί -κατά το δυνατόν- ο κίνδυνος εκτεταμένης προσβολής και καταστροφής των φοινίκων.

Τις εργασίες επιβλέπουν γεωπόνος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του δήμου, καθώς και ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Αργυρόπουλος.

Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των φοινίκων στην πόλη μας και της μίξης δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, δεν είναι δυνατόν με μονομερείς ενέργειες της Πολιτείας (δήμος, περιφέρεια) να υπάρχει η επιθυμητή αποτελεσματικότητα στην επισκόπηση, την πρόληψη και στην καταπολέμηση του σημαντικού αυτού εχθρού. Είναι απαραίτητη και πολύτιμη η ευαισθητοποίηση, επαγρύπνηση, σωστή πληροφόρηση και έμπρακτη συνδρομή και των συμπολιτών μας κατόχων φοινίκων.

Από το δήμο παρακαλούνται οι συμπολίτες μας που έχουν στους ιδιωτικούς τους χώρους φοινικόδεντρα να κάνουν τους επιβαλλόμενους ελέγχους, συμβουλευόμενοι τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας και τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του δήμου.

Τηλέφωνα αναφοράς ύποπτων συμπτωμάτων

– Δήμος Σπάρτης: 27313 61130, 27313 61131, 27313 61127, 27313 61133, 15460

– Περιφέρεια Λακωνίας: 27313 63329 , 27313 63333.

Rhynchophorus ferrugineusRhynchophorus ferrugineus (1)Rhynchophorus ferrugineus (2)Rhynchophorus ferrugineus (3)Rhynchophorus ferrugineus (4)Rhynchophorus ferrugineus (6)Rhynchophorus ferrugineus (7)Rhynchophorus ferrugineus (8)Rhynchophorus ferrugineus (9)Rhynchophorus ferrugineus (10)Rhynchophorus ferrugineus (11)Rhynchophorus ferrugineus (12)Rhynchophorus ferrugineus (13)