Σπάρτη: Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

taxidi sto KPISN

taxidi sto KPISN

Τον Νοέμβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την έναρξη ενός πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος με την ονομασία «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχοντας ως βασικό σκοπό τη γνωριμία του κοινού με το Κέντρο και τη φιλοσοφία του. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που κατασκευάζεται στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2016, αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τμ, προάγοντας με ολοκληρωμένο τρόπο την τέχνη, την παιδεία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει μια διαδρομή ενός έτους εντός Αττικής, το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται και μεταφέρει το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ σε επιπλέον 23 πόλεις ανά την Ελλάδα.

Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι η Καλαμάτα και η Σπάρτη, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τρεις βασικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, θα παρακολουθήσουν την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, ενώ παράλληλα, και στις δύο πόλεις, θα πραγματοποιηθεί από την ΕΛΣ διήμερο σεμινάριο λυρικής τέχνης και οντισιόν για νέους και νέες από 16 έως 32 χρόνων, με σκοπό την ανάδειξη νέων λυρικών ταλέντων. Τέλος, το ίδιο διάστημα, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες», που διοργανώνεται από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πώς η κατανόηση ενός πολιτιστικού γεγονότος εξαρτάται από τον πλούτο των εμπειριών μέσα από τις οποίες θα το προσεγγίσεις.

Στη Σπάρτη, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Όπερα της Βαλίτσας – «Κάρμεν»: 10 Μαρτίου, 20.00΄ – Πνευματικό Κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» (Λυκούργου 135, Σπάρτη)

Σεμινάριο λυρικής τέχνης: 9 & 10 Μαρτίου 10.00΄ – 14.00΄ – Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82, Σπάρτη)

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης – Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης (Κων/νου Παλαιολόγου 123 και Θερμοπυλών, τηλ. 27310 81822, 81557).

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων της ΕΛΣ είναι στις 20.00΄, ενώ προς διευκόλυνση του κοινού μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης θα δοθούν δελτία προτεραιότητας.

Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος είναι ελεύθερη.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).