Σπάρτη: Την ελληνική μουσική παράδοση αναδεικνύουν το Λύκειο Ελληνίδων και το Κέντρο “Φοίβος Ανωγειανάκης”

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πελοπόννησο, διοργανώνουν κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και μαθητές μουσικών γυμνασίων και λυκείων, δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών χορευτικών και λαογραφικών συλλόγων, καθηγητές και μαθητές ωδείων και μουσικών σχολών, τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και μέλη ΚΑΠΗ.

Το τριήμερο 3-4-5 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη Σπάρτη και περιλαμβάνει:

3/2

11.00′ – 13.00′

Μουσικό Σχολείο

Επίσκεψη του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσυ Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

14.30′ – 16.30′

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης

Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνσυ Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή (dvd) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και η αποστολή της στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (filoi.laikon.organon@gmail.comέως την Πέμπτη 2/2.

18.00′ – 20.00′

Συνάντηση του κ. Λιάβα και μελών του Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των ΚΑΠΗ. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησής τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

4/2

10.30′ – 13.30′ & 17.00′ – 20.00′

Ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον κ. Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική» (το απόγευμα).

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, η σχετική βιβλιογραφία, καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αποστολή δήλωσης συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν έως την Πέμπτη 2/2 στο e-mail lykeioellenidonspartis@gmail.com μια απλή δήλωση με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο και e-mail), όπου θα αναφέρουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο.

5/2

11.00′ – 13.00′

Μουσική τιμητική εκδήλωση όπου θα βραβευθούν με ειδικό δίπλωμα, από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων, οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από ομάδα παλαίμαχων μουσικών και μέλη από το τμήμα Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Παιδαγωγικού Φιλότεχνου Ομίλου Φάριδος από το Ξηροκάμπι.