Σπάρτη: Τουριστικό συγκρότημα 42 εκατ. ευρώ!

Maniatis - Robert Peck - Iliopoulos

Maniatis -  Robert Peck - Iliopoulos

Το “πράσινο φως” πήρε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Σπάρτης, με συνολικό προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ.

O υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την έγκριση δημιουργίας ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία αυτού, πραγματοποίησε συνάντηση με τον καναδό πρέσβη κ. Robert Peck και τον εκπρόσωπο του φορέα επένδυσης του έργου «Π. Ηλιόπουλος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ».

Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην θέση «Χρυσοβίτσα – Πλατάνα» δήμου Σπάρτης, συνολικής δυναμικότητας 343 κλινών, θα περιλαμβάνει:

Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 271 κλινών.

36 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, δυναμικότητας 72 κλινών.

Κέντρο αναζωογόνησης (spa).

Συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων.

Ανοικτό θέατρο.

Υποστηρικτικά έργα, όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίτκυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα εξωτερικά δίκτυα υποδομών, χώρους στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.

Όπως προαναφέρθηκε, το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται περίπου στα 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν ανέρχονται περίπου σε 250. Τα παραπάνω έργα και δραστηριότητες θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 278.000 τμ.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται μέτρα και όροι για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του έργου και τη μεγιστοποίηση των θετικών αναπτυξιακών ωφελειών του. Συγκεκριμένα:

1) Δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ο οποίος να αξιοποιείται και από τους τοπικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

2) Συμβολή στις προσπάθειες του δήμου για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του έργου.

3) Δημιουργία κινήτρων στους επισκέπτες του σύνθετου τουριστικού καταλύματος να ανακαλύψουν την ευρύτερη περιοχή και ουσιαστική απόρριψη της λογικής του «all inclusive».

4) Αξιοποίηση του τοπικού εργατικού δυναμικού, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου.

5) Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και υποστήριξης των τοπικών παραγωγών στη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους, για παραγωγή και βιολογικών προϊόντων ποιότητας, τα οποία θα ενσωματωθούν στο μενού του ξενοδοχείου.

6) Δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων και διοργάνωση φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας.

7) Ενθάρρυνση νέων επαγγελματιών στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες επισκεπτών (οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, ξεναγήσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πεζοπορία κ.ά.).

8) Αναβάθμιση και αναβίωση παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.