Σπήλαια Διρού: Αντί για διαφήμιση… δυσφήμηση

spilaia Dirou

Τον εκσυγχρονισμό των σπηλαίων Βλυχάδας και Αλεπότρυπας στο Διρό έχει ως αντικείμενο ερώτηση είκοσι πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως αναφέρουν, παρά την τεράστια επισκεψιμότητα του λιμναίου σπηλαίου της Βλυχάδας κατά την τουριστική περίοδο λόγω της παγκόσμιας φήμης του, οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Τα εισιτήρια εξαντλούνται νωρίς το πρωί, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό των λεμβούχων δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει την αθρόα προσέλευση. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί και προσληφθεί νέοι βαρκάρηδες τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας είναι πεπαλαιωμένος και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις συνθήκες της ιδιαίτερης εργασίας εντός του σπηλαίου. Δεν προκαθορίζεται χρόνος διαδρομής, χρόνος ανάπαυσης, μέγιστος αριθμός διαδρομών ανά βαρκάρη και λοιπές εργασιακές δεσμεύσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία εντάσεων κατά την περίοδο αιχμής, απώλεια εσόδων πολλών χιλιάδων ευρώ από τη μη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και δημιουργία αρνητικής φήμης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να ξεναγηθούν περίπου 600 επισκέπτες ανά ημέρα, όταν η επισκεψιμότητα μπορεί να φτάσει και τις 2.000 ημερησίως.

Επιπλέον, εντός του σπηλαίου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο εμφανίζεται μια εικόνα εγκατάλειψης. Παρά το θετικό γεγονός ότι ο φωτισμός εσωτερικά αντικαταστάθηκε πρόσφατα από λυχνίες LED, η προηγούμενη έκθεση σε λυχνίες πυρακτώσεως έχει προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας στους σταλακτίτες και τα τοιχώματα. Στο εξωτερικό, ο χώρος που κάποτε λειτουργούσε ως χώρος αναμονής αλλά και εστίασης δεν αξιοποιείται, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ταχύτατα, λόγω και της άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα.

Στην ερώτηση σημειώνεται επίσης ότι το χερσαίο σπήλαιο της Αλεπότρυπας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πλωτό της Βλυχάδας, δεν είναι ακόμα επισκέψιμο. Στον χώρο αυτό έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από τη νεολιθική εποχή. Εκπληκτικά ευρήματα ταφής, κτερίσματα και πετρόγλυφα έχουν αποκαλυφθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και υπογραμμίζοντας πως “κάθε σκέψη για ιδιωτική αξιοποίηση των σπηλαίων πρέπει να αποκλειστεί”, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εργασίας:

1. Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αποδεδειγμένη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετούνται ομαλά οι επισκέπτες και να μην προκύπτει απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

2. Εάν προτίθενται να προχωρήσουν τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας, ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη για τις συνθήκες εργασίας, ώστε να περιγράφει με λεπτομέρεια το πλαίσιο βάσει του οποίου θα εργάζονται οι λεμβούχοι.

3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να προχωρήσει ο καθαρισμός του εσωτερικού του σπηλαίου.

4. Πότε αναμένεται να καταστεί επισκέψιμο το σπήλαιο της Αλεπότρυπας, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τους θησαυρούς του οι επισκέπτες.

5. Εάν σκοπεύουν, διά του εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Οικονομικών, να προβούν στην αναβάθμιση του εξωτερικού χώρου και στην επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (πχ επαναλειτουργία του χώρου εστίασης).

6. Εάν υπάρχει εντέλει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και λειτουργίας των σπηλαίων Διρού και της περί αυτών δημόσιας περιουσίας από το οποίο να προκύπτει το μέγιστο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και τα δημόσια έσοδα.