Σπαρτιάτες και Θεσπιείς αντάμωσαν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

Θέλοντας να νιώσουν από κοντά κάτι από το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της ιστορίας, της μάχης των Θερμοπυλών, μαθητές των σχολικών μονάδων του δήμου Σπάρτης επισκέφτηκαν το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και παρέα με θεσπιείς μαθητές περπάτησαν εκεί όπου χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοί τους «έπεσαν» ηρωικά, στην ομώνυμη μάχη εναντίον των περσών, που διεξήχθη το 480 πΧ. Στο σημείο όπου ακούστηκε η θρυλική φράση “Μολών λαβέ”, εκεί όπου προς τιμήν των πεσόντων υπάρχει η επιγραφή “Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” (Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους).

Τους μαθητές αλλά και τους εκπροσώπους του δήμου Σπάρτης, τον δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπυρίδωνα Μοιράγια, τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Κουμουνδούρο, τον αντιπρόεδρο της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γεώργιο Σούπο και το μέλος της επιτροπής αδελφοποιήσεων Νικόλαο Μπακή, υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο οποίος παρείχε μια υποδειγματική ξενάγηση στον χώρο.

Υπογραμμίζεται πως το Δ.Σ. Σπάρτης έχει εγκρίνει τη διαδικασία αδελφοποίησης με το δήμο Λαμιέων με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τις δύο πόλεις.

Ο δήμαρχος Σπάρτης μίλησε για μια επίσκεψη συμβολική, τονίζοντας πως μέσα από την απότιση φόρου τιμής στους προγόνους τους οι μαθητές θα “νιώσουν” την ιστορία. Στα αξιοσημείωτα στιγμιότυπα συγκαταλέγονται η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Λεωνίδα και στο μνημείο των 700 πεσόντων θεσπιέων αλλά και η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές.

Ακολούθησε η περιήγηση στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα, μέσω πλοήγησης σε τράπεζες ψηφιακών πληροφοριών και παρακολούθησης οπτικοακουστικού υλικού τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την περίφημη μάχη.

Με την επίσκεψη αυτή ξεκίνησε η συμμετοχή του δήμου Σπάρτης στις τελετές που πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 4 έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στους δήμους Παγγαίου και Αμφίπολης, στο πλαίσιο των μεταξύ τους αδελφοποιήσεων.

Πιστεύοντας πως οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους προάγουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών, ο δήμος ανέλαβε τη συνολική δαπάνη μεταφοράς και διαμονής των σχολικών αποστολών.