Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης “Νεοελληνική Τέχνη, 19ος – 20ός αιώνας” πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης – Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου.

Η έκθεση προτείνει ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, με γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. Η θεματογραφία της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ογδόντα δύο έργα, ζωγραφικά και γλυπτά, σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών: Βρυζάκη, Δρόση, Κουνελάκη, Χαλεπά, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Δημητριάδη, Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Παπαλουκά, Οικονόμου, Μπουζιάνη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Θεόφιλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, Αβραμίδη, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Στάμου, Ευθυμιάδη – Μενεγάκη, Μυταρά, Φασιανού, Γαΐτη.

Συντελεστές της έκθεσης αποτελούν οι κ.κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα στην ιδέα και τον συντονισμό, Έφη Αγαθονίκου, προϊσταμένη διεύθυνσης συλλογών, μουσειολογικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού στη μουσειολογική μελέτη και την επιμέλεια έκθεσης σε συνεργασία με τη Μόνικα Διαμαντή, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, υπεύθυνη του παραρτήματος Σπάρτης. Η αρχιτεκτονική και μουσειογραφική μελέτη είναι των Γιώργου Παρμενίδη και Christine Longuepée, και η επιμέλεια του εποπτικού υλικού του γραφίστα Θύμιου Πρεσβύτη. Ο συντονισμός και η εποπτεία των εργασιών της ανακαίνισης της Πινακοθήκης και των κατασκευών της έκθεσης έγιναν από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαξόγλου. Να σημειωθεί ότι, κατόπιν επιθυμίας των δωρητών, όλες οι τεχνικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τοπικά συνεργεία.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ (η οποία είχε παραστεί και στα πρώτα εγκαίνια της Πινακοθήκης, που ιδρύθηκε με δωρεά της οικογένειας Γιάννη Κουμάνταρου το 1982), η εγγονή του Γιάννη Κουμάνταρου, Ευγενία, και η σύζυγος του εγγονού του, Ελένα Φιλίππου – Κουμάνταρου, ο επίτιμος πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών. Λειτουργεί καθημερινά 8.00′ με 15.00′, εκτός Τετάρτης (οπότε το ωράριο είναι 12.00′- 19.00′), ενώ τις Τρίτες είναι κλειστή. Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι το 27310 81822 και 27310 81557.

Αφροδίτη Ρουμανέα