Στήριξη των παραγωγών λόγω απαγόρευσης των λαϊκών στη Σπάρτη ζητά ο Αραχωβίτης

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των υπαίθριων λαϊκών στον δήμο Σπάρτης λόγω επιβολής “αυστηρού” lockdown στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής:

“Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται ως πωλητές στις λαϊκές αγορές, βρίσκονται για τρεις εβδομάδες ήδη στη δυσμενή θέση της αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων τους στη λαϊκή αγορά του δήμου Σπάρτης. Κατά την πρώτη εβδομάδα, οι τοπικοί παραγωγοί είχαν προγραμματίσει ή και πραγματοποιήσει τη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής (ειδικότερα κηπευτικών) τα οποία σταθερά απευθύνονται στους καταναλωτές του μεγαλύτερου δήμου της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας. Τις δε επόμενες εβδομάδες, οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές είδαν την καταστροφή των ήδη συγκομισμένων ευπαθών προϊόντων του και συνεπώς την άμεση οικονομική καταστροφή των ιδίων, ενώ η ασυγκόμιστη παραγωγή παραμένει αδιάθετη χωρίς τη διέξοδο της λαϊκής αγοράς της Σπάρτης. Ταυτόχρονα με το πρόβλημα διάθεσης όμως, για πολλά προϊόντα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα πολύ χαμηλής τιμής.

Επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown επεβλήθη στις λαϊκές μείωση του αριθμού των παραγώγων στη συμμέτοχη τους στη λαϊκή αλλά και το πιο ακραίο το κλείσιμο της λειτουργιάς αυτών όπως συνέβη τώρα και στην Σπάρτη.

Επειδή οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαφυλάσσοντας την δημόσια υγεία.

Επειδή πλήττεται η διάθεση της αγροτικής παραγωγής και η επιβίωση των δραστηριοποιούμενων σε αυτή παραγωγών.

Επειδή η αναστολή λειτουργίας της υπαίθριας λαϊκής αγοράς της Σπάρτης ωθεί τους καταναλωτές στα supermarkets όπου οι τιμές των οπωροκηπευτικών είναι κατά κανόνα υψηλότερες.

Επειδή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις λειτουργούσες υπαίθριες αγορές ενδέχεται να συνεπάγονται υψηλή προστασία της δημόσιας υγείας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Σκοπεύετε να αποδώσετε άμεση και ολική αποζημίωση των δραστηριοποιούμενων στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης και των παραγωγών όσων λαϊκών βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας κατά το δεύτερο lockdown, ώστε να καλυφθεί η οικονομική ζημιά που προκύπτει από την μη διάθεση των προϊόντων στις λαϊκές;

2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την επαναλειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών με την υποχρέωση όλων να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαφυλάσσοντας την δημόσια Υγεία;”.