Σταθάκης από τη Σπάρτη: “Ήρθαμε για να μείνουμε”

Stathakis Sparti (4)

Stathakis Sparti (8)

Μήνυμα νίκης επιχείρησε να εκφράσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στη Σπάρτη.

Χθες Δευτέρα, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι οι εκλογές ήταν αναγκαίες, αφού η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας καθαρής λαϊκής εντολής.

Υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής στρατηγικής που επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι “άλλαξε τα δεδομένα στην Ευρώπη”, αναγνώρισε ωστόσο το κόστος που αυτή επέσυρε με την ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία.

Αφού εξήγησεStathakis Sparti (4) για ποιους λόγους τέθηκε σε δημοψήφισμα η πρόταση Γιουνκέρ, ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τη συμφωνία του Ιουλίου. Δίνοντας έμφαση στα θετικά σημεία της, στάθηκε μεταξύ άλλων στο νέο δανεισμό 30ετούς διάρκειας που συμφωνήθηκε με τους εταίρους ώστε το βραχυπρόθεσμο χρέος (50 δισ.) να μην αποτελεί θηλιά, ενώ σημείωσε πως η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους (μετά το 2022) θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ανέφερε επιπλέον πως η συμφωνία δεν προβλέπει μειώσεις μισθών παρά μόνο “οριακές” μειώσεις στις συντάξεις μετά το 2017, και υπογράμμισε ότι αναμένεται ενίσχυση της ανάπτυξης με τη μεταφορά πόρων από το πακέτο Γιουνκέρ στα πρώτα δύο χρόνια.

Stathakis Sparti (2)

Ο π. υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν μελανά σημεία στη συμφωνία (σ.σ. ο όρος “μνημόνιο” δεν ακούστηκε από κανένα κομματικό μέλος), με τους αγρότες να είναι εκείνοι που κυρίως πλήττονται. Για τη φορολόγηση των τελευταίων είπε πως η συμφωνία αφήνει περιθώριο να ληφθούν από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα. Ακόμη τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση έως τον Μάρτιο του 2016 να έχει κατατεθεί ένα πλήρες πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Σε ερώτηση πάντως που του τέθηκε εν σχέσει με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, απάντησε πως αυτό είναι υπερβολικό και δεν ευσταθεί.

Αναφορά έκανε επίσης στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα “κόκκινα” δάνεια, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση πέτυχε πολλά, ωστόσο θέλει να ολοκληρωθούν οι ανοικτές διαδικασίες με τρόπο επωφελή για το δημόσιο συμφέρον. “Γι΄ αυτό έχει τεράστια σημασία το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “το δίλημμα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ αποκτά καθολική σημασία, τόσο για την εφαρμογή της συμφωνίας όσο και για τις τομές που απαιτούνται στη χώρα”. Ολοκληρώνοντας ο κ. Σταθάκης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ρήξη με τις παθογένειες του παρελθόντος, κάτι που θεωρεί πως εκφράζει το κόμμα του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Stathakis - Araxovitis

Σε συνέντευξη τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε σήμερα σε εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ, ο π. υπουργός απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που άπτονται και τοπικών ζητημάτων.

Λεύκτρο – Σπάρτη: Ο δρόμος έχει κριθεί οικονομικά μη βιώσιμος και το επίμαχο ζήτημα είναι η νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει το ύψος των εγγυήσεων που θα παρέχει το δημόσιο σε περίπτωση που ο άξονας συνεχίσει να είναι παθητικός οικονομικά. Οι διαπραγματεύσεις ως προς το ύψος των εγγυήσεων αυτών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως είπε ο κ. Σταθάκης πρέπει να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό περιλαμβάνει και κάποιες αναθεωρήσεις όρων που επιδιώκονται, ώστε η χρήση του δρόμου να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους των περιοχών τις οποίες καλύπτει. Ο ίδιος θεωρεί ότι τέλος Οκτωβρίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Διαχείριση απορριμμάτων: Ο σχεδιασμός όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια συνάντησε τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία εισήγαγε νέα νομοθεσία. Οι τρεις βασικοί στόχοι όπως τους προσδιόρισε ο κ. Σταθάκης είναι η διαχείριση να μεγιστοποιεί την ανακύκλωση, ο προσανατολισμός σε μικρές και μεσαίες μονάδες, καθώς και το να καταστεί η διαχείριση οικονομικά βιώσιμη.

Ισοδύναμα μέτρα για την εξισορρόπηση της αγροτικής φορολόγησης: Ο π. υπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται: α) Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενσωμάτωση με τεκμαρτό τρόπο της εργασίας που προσφέρουν τα μέλη των αγροτικών νοικοκυριών, ένα κόστος που κατ’ ουσίαν δεν “πληρώνεται”, β) Αντικειμενικές αποτιμήσεις του πραγματικού κόστους που έχουν τα αγροτικά νοικοκυριά, το οποίο θα αφαιρείται από τα έσοδά τους, γ) Δημιουργία εργαλείων στήριξης (και χρηματοδοτικών) της παραγωγής, μέσα από ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα διοχετεύσει πρόσθετους πόρους στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δημόσια έργα: “Το τελευταίο τετράμηνο του έτους υπάρχει υπερεπάρκεια πόρων -κοντά στα 4,5 δισ.- που θα δώσει τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία και στα έργα”, εκτίμησε.

Εκλογές: Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες και ποια κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει εκ των προτέρων να συνεργαστεί, ο κ. Σταθάκης αποτίμησε θετικά τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει ρητά την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία”, είπε, για να καταλήξει με τη σκέψη ότι “μια συνεργασία με το παλιό είναι πάρα πολύ δύσκολη, γι’ αυτό ζητάμε καθαρή εντολή”.

 Stathakis SpartiStathakis Sparti (1)Stathakis Sparti (3)Stathakis Sparti (5)Stathakis Sparti (6)Stathakis Sparti (7)Stathakis Sparti (9)Fragkis - Koumoundouros - Thomas