Σταύρος Αργειτάκος: Παρουσίασε το πρόγραμμα των “Ενωμένων Πολιτών”

Argeitakos - Makedonopoulou

Argeitakos - Makedonopoulou

Tην παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού “Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης” προς τους εκπροσώπους παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων και συλλόγων πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σταύρος Αργειτάκος, την Παρασκευή 9 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σπάρτης.

Όπως ανέφερε αρχικά, “στην τριετία που πέρασε –ουσιαστικά δυόμισι χρόνια– είχαμε καταρχήν να αντιμετωπίσουμε το δυσχερές και επίπονο έργο της συγκρότησης και λειτουργίας του νέου καλλικρατικού δήμου μας. Ανταποκριθήκαμε σε αυτό με βάση τις αρχές που δεσμευθήκαμε απέναντί σας και παράλληλα προχωρήσαμε στα απαραίτητα έργα, αξιολογώντας τις ανάγκες και τις εισηγήσεις των τοπικών εκπροσώπων της κάθε περιοχής”.

Προτάσσοντας πως η παράταξή του οραματίζεται έναν δήμο που θα ανταποκριθεί επιτέλους στην πλούσια ιστορία του και θα αναδειχθεί όπως δικαιούται και όπως του αξίζει, ο κ. Αργειτάκος εξήγησε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού βασίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εγκρίνει και ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε, “οι τέσσερις άξονες του σχεδιασμού είναι οι εξής:

Α. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων – Άμεσες αποκεντρωμένες λύσεις. Διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου, με σύννομο τρόπο, ορθό περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά βιώσιμο, καθιστώντας το δήμο Σπάρτης υπόδειγμα πρωτοπορίας στη διαχείριση απορριμμάτων.

Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Επέκταση του βιολογικού καθαρισμού – Δίκτυο αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Μυστρά και σύνδεση με τον αναβαθμισμένο Βιολογικό Καθαρισμό Σπάρτης.

Β. Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός & αθλητισμός

Διεύρυνση παρεχομένων υπηρεσιών και ενίσχυση των υπαρχουσών δομών. Ειδικά προγράμματα για τη φροντίδα, κοινωνική αποκατάσταση και συνεχή αρωγή – υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων των συμπολιτών μας.

Βελτίωση σχολικών υποδομών και κατασκευή νέων νηπιαγωγείων. Επαναλειτουργία 6ου Δημοτικού Σχολείου.

Βελτίωση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων με συνέχιση της εκμετάλλευσης σχολικών προαυλίων. Η αρχή έγινε με την ανακαίνιση και τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα Καστορείου, Λογγάστρας και ΣαΪνοπουλείου, με παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και πισίνες στο Ματάλειο Κολυμβητήριο και με τη μετατροπή του προαυλίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο για παιδιά που δημοπρατείται εντός των ημερών, αλλά και με τη μελέτη που πραγματοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για το προαύλιο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Σπάρτης.

Κεντρικός μας στόχος παραμένει, σε αγαστή συνεργασία με το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, η άμεση κατασκευή ενός δημοτικού ανοικτού αθλητικού και πολυχρηστικού χώρου άθλησης δίπλα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθεάτρο.

Ενίσχυση μαζικού αθλητισμού.

Ανάδειξη του “Σπάρταθλον” σε κορυφαίο πανελλήνιο γεγονός, με στοχευμένες και καινοτόμες αλλαγές και προτάσεις. Πετύχαμε σε αρκετά ικανοποιητικο βαθμό την αναβάθμιση των εκδηλώσεων στα πλαίσια του “Σπάρταθλον”.

Μετά από επίπονες προσπάθειες, το ιστορικό “Ξενία”, με τον περιβάλλοντα χώρο του, περιήλθε πλέον στην πλήρη κυριότητα του δήμου Σπάρτης. Η προμελέτη υπάρχει ήδη. Άμεση προτεραιότητα η συντομότερη αξιοποίησή του σε πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Τη μελέτη έχει αναλάβει η οικογένεια Γιαννακόπουλου.

Πρώτος στόχος το μουσείο. Συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων, αλλά και των πολιτών, για τη διεκδίκηση της κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου μας, στην περιοχή Χυμοφίξ, που θα φιλοξενήσει τους σπάνιους θησαυρούς – παρακαταθήκη του τόπου μας.

Γ. Τοπική οικονομία και απασχόληση

Προγραμματίζεται στο δήμο μας συνάντηση με επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ για την προώθηση επενδύσεων και αγροτικών προϊόντων. Συνέχεια και ενίσχυση του δίαυλου επικοινωνίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Στόχος η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Δ. Εσωτερική ανάπτυξη του δήμου

Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του δήμου με την οργάνωση δημοτικού διοικητηρίου, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα απλοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στο δημότη, αλλά και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Κυρίαρχος στόχος η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών. Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό: η χρηματοδότηση του έργου (δημοπρατείται το φθινόπωρο του 2014) καλύπτεται από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, και οδηγεί σε μείωση των εξόδων που δαπανά ο δήμος για ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κεντρικός στόχος μας είναι να γίνει ο δήμος Σπάρτης παγκόσμιος τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός. Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο πολλοί το συνειδητοποιήσουμε και συνεργασθούμε έγκαιρα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας”.