Στα αζήτητα ο πίνακας των 118 Σπαρτιατών Εθνομαρτύρων;

ekdilosi gia 118

ekdilosi gia 118

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

______________________________________________________________________________________

Πριν από λίγον καιρό η δημοτική αρχή Σπάρτης πραγματοποίησε εκδήλωση (την πρώτη στην ιστορία της πόλης) για τους 118 εθνομάρτυρες σπαρτιάτες που εκτελέστηκαν από τους γερμανούς στο Μονοδέντρι, στις 26-11-1943.

Στην εκδήλωση αυτή έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός υπέροχου πίνακα για τους 118 που είχε φιλοτεχνήσει η ζωγράφος Αντωνά Αλεξάνδρα από το Γεράκι. Η κ. Αντωνά παρέστη στα αποκαλυπτήρια και στην εκδήλωση, και μίλησε με λόγια της καρδιάς για το τραγικό αυτό γεγονός και για τον πίνακά της, ανακοινώνοντας τη γενναιόδωρη και μεγαλόψυχη απόφασή της να δωρίσει τον πίνακα στο δήμο Σπάρτης, προκειμένου να εκτεθεί μονίμως σε θέση που να αρμόζει στο θέμα του και την καλλιτεχνική του αξία.

Αφού έσβησαν τα φώτα και ο απόηχος των χειροκροτημάτων και των καλών λόγων, ο πίνακας, ένα μήνα μετά, βρίσκεται παραπεταμένος σε μιαν άκρη του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης, μπροστά στην είσοδο των τουαλετών, ανάμεσα σε πυροσβεστήρες και ντανιασμένες καρέκλες!!!

Ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαλιώτης Βαγγέλης, οφείλει να παρέμβει άμεσα και προσωπικά, ώστε ο πίνακας να βρει τη θέση που του αρμόζει και που δεν είναι άλλη (κατά την ταπεινή μου γνώμη) από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, εκεί όπου εκφράζεται η τοπική κοινωνία, χάριν ΚΑΙ της οποίας έδωσαν τη ζωή τους οι 118 Ήρωες του Μοδεντριού. Ίδωμεν !

«Να μιλήσω για ήρωες να μιλήσω για ήρωες: […]

Στα σκοτεινά πηγαίνουμε,

στα σκοτεινά προχωρούμε…”

Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

(απόσπασμα από το ποίημα “Τελευταίος Σταθμός” από το “Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄”)